8 pasi sa planuiesti bugetul familiei
Publicat Joi, 12 mai 2011, de catre Andreea Nestian
Fiecare familie are un stil propriu de a manevra finantele. Fiecare economiseste si cheltuieste in mod diferit iar la finalul fiecarei luni unii raman cu mai putini bani altii cu mai mult.


Diferentele provin asadar din modul in care te organizezi si planuiesti bugetul familiei tale.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa-ti faci un plan bine organizat pentru a nu intampina probleme cu banii.


1 Stabileste-ti obiective clare
Fiecare cheltuiala este un obiectiv. Acestea pot fi planuite pe termen scurt (ca de exemplu o pereche de pantofi) sau pe termen lung (o vacanta la munte pentru iarna urmatoare). O data ce ai obiectivul stabilit iti va fi mult mai usor sa manevrezi finantele petnru a-l include in cheltuielile posibile. Intotdeauna, cand stabilesti asemenea obiective financiare, trebuie sa ai in vedere si utilitatea investitiei respective.


2 Implica-i si pe ceilalti
In familie problemele unui pertener devin si problemele celuilalt. Atunci cand e vorba de cumparaturi scumpe, dar nu numai, este bine sa discuti si cu partenerul tau despr ele. Stabiliti impreuna cati bani aveti disponibili si cat va puteti permite sa cheltuiti. Decideti impreuna care sunt cheltuielile pe care le puteti amana sau elimina si care sunt cele urgente.


3 Include distratia
Un plan financiar care nu include nimic din categoria "distractie" este sortit esecului. Fiecare familie are nevoie de momente de relaxare, fie ca e vorba de o cina in oras, un film sau un weekend in afara orasului. Orice astfel activitate costa, iar aceasta cheltuiala trebuie sa fie planuita dinainte, pentru ca altfel risti sa intri in banii destinati altor planuri.


4 Economiseste
Pentru fiecare "a economisi" inseamna altceva. Pentru unii inseamna a renunta definitiv la anumite cheltuieli (de exemplu a renunta definitiv la mesele in oras), pentru altii inseamna a inlocui o cheltuiala cu alta (spre exemplu a cumpara lucruri mai ieftine). Indiferent de modul in acre alegi sa economisesti, fa-o constienta si fara regrete.


5 Fa inventarul

Daca ti se intampla frecvent ca la finalul lunii sa te intrebi pe ce s-au dus banii, cum ai putea sa-i administrezi? Pentru a tine o evidenta cat mai clara e cheltuielilor noteaza tot ceea ce cumperi, de la paine la haine si cosmetice. La sfarsitul lunii fa o analiza a modului in care ai impartit banii.


6 Planuieste in avans
Gandeste-te in perspectiva care sunt schimbarile cu care te vei confrunta si care iti vor afecta bugetul familiei: poate va doriti o masina noua sau poate va ganditi la un copil. Orice modificare in ritmul de viata necesita cheltuieli suplimentare. Daca nu vrei ca aceste cheltuieli sa va ia pe nepregatite, trebuie sa va pregatiti voi, din timp, pentru ele.


7 Cauta variante mai avantajoase la credite

In cazul in care ai rate sau credite diverse analizeaza constant piata, pentru ca poti gasi oferte mai bune. Cere ajutorul unui consilier de credite si identifica ofertele mai avantajoase pentru familia ta.


8 Plaseaza econimiile
Iti va fi mult mai greu sa economisesti daca ai tot timpul banii la indemana. Alege o forma de depozitare a finantelor astfel incat sa stii sigur ca nu vei fi tentata sa le risipsti.