Adoptia, o alta cale pentru a deveni mama
Publicat Joi, 30 iunie 2011, de catre
Adoptia este crearea unei noi relatii, permanente intre un parinte adoptiv si copil. Odata ce acest lucru se intampla, nu exista nicio diferenta juridica intre un copil adoptat si un copil care se naste intr-o familie.


 Parintii au diverse motive pentru care isi dau copiii spre adoptie. Unii decid ca doresc o viata mai buna pentru copiii lor decat cea pe care o pot oferi. Unii simt ca  copilul lor ar avea o viata mai buna intr-o alta tara.

Uneori, parintii pur si simplu nu pot avea grija de copil din cauza unei boli sau altor dificultati. multi parinti spun ca sa-ti dai copilul spre adoptie este cel mai dificil lucru din lume, dar ca uneori este cu adevarat in interesul copilului.

In Romania, numarul mediu al adoptiilor a urcat in ultimii doi ani la 1.700, de la media anterioara de 1.200, dintr-un numar total de circa 67.000 copii aflati in sistemul de protectie. Din totalul acestor copii, 22.000-23.000 copii se afla in centre de plasament, iar 20.000 beneficiaza de suportul asistentilor maternali.

Din cauza legislatiei greoaie cei care vor sa adopte un copil sunt nevoiti sa astepte chiar si ani de zile.

Guvernul a redus perioada de adoptie a unui copil, stabilind ca un copil cu parinti necunoscuti sa poata fi adoptat la 30 zile dupa obtinerea certificatului de nastere, iar un copil aflat in ingrijirea statului sa fie adoptabil dupa un an in care parintii se arata dezinteresati de situatia acestuia.

Va fi introdusa si proba ADN in cazul persoanelor care recunosc un copil rezultat dintr-o relatie extraconjugala, in vederea adoptiei. Perioada de adoptie si postadoptie va fi monitorizata de catre autoritati timp de doi ani.

Procedura adoptiei nationale

PASUL I:  copil adoptabil

Un copil poate fi adoptat doar dupa ce instanta de judecata a deschis procedura adoptiei interne, iar hotararea a ramas definitiva si irevocabila. Din acel moment copilul devine adoptabil, iar profesionistii DGASPC pot incepe demersurile de identificare a celei mai potrivite familii adoptatoare pentru copilul respectiv. Pentru ca o persoana/familie sa poata adopta un copil, aceasta trebuie sa fie atestata ca apta sa adopte.

PASUL II: Depunerea cererii

Orice persoana/familie care are domiciliul legal pe teritoriul Romaniei si care doreste sa adopte un copil depune la DGASPC din judetul/sectorul in care domiciliaza o cerere in acest sens, insotita de anumite acte/documente mentionate in lege (cazier

judiciar, adeverinta medicala, caracterizari de la locul de munca, motivatia de a adopta si asteptarile in legatura cu copilul pe care ar dori sa il adopte, dovada spatiului, dovada veniturilor, etc). Aceste documente sunt necesare pentru a-i ajuta pe profesionisti ca cunoasca familia respectiva inainte de inceperea evaluarii propriu-zise, sa aiba un punct de plecare pe baza caruia sa aprofundeze evaluarea familiei astfel incat sa poata lua decizia acordarii sau neacordarii atestatului de persoana/familie apta sa adopte.

PASUL III: Procesul de evaluare 

Procesul de evaluare cuprinde: evaluare sociala, evaluarea psihologica si pregatirea in vederea asumarii in cunostinta de cauza a rolului de parinte. Evaluarea este un proces complex, planificat, prin care se urmareste istoricul persoanei/familiei, evolutia, dinamica si functionarea acesteia in timp, interactiunile din cadrul familiei si in comunitate, capacitatile parentale Pregatire consta in frecventarea

unor cursuri sustinute de specialisti pe baza unei programe de pregatire. In urma evaluarii si pregatirii persoanei/familiei, specialistii iau decizia acordarii sau neacordarii atestatului de persoana/familie apta sa adopte.

PASUL IV: Includerea fiecarei familii atestate in evidenta DGASPC, precum si in lista centralizata la nivel national de catre Oficiu

Persoana/familia atestata ca apta sa adopte va fi inclusa atat in evidenta DGASPC, cat si in lista centralizata la nivel national de catre Oficiu. Din acest moment, familia va astepta potrivirea cu un copil adoptabil pe care DGASPC considera ca respectiva familie il poate creste si educa. Trebuie mentionat faptul ca nu se cauta un copil pentru familia atestata ca apta sa adopte, ci se incepe potrivirea cu un copil doar daca profesionistii considera ca familia respectiva ar putea raspunde nevoilor acelui copil adoptabil. Prin urmare, nu orice familie care are atestat va adopta un copil. Demersurile DGASPC se fac pornind de la nevoile si particularitatile copilului.

PASUL V: Stabilirea compatibilitatii intre copil si familia/persoana potential adoptatoare

Procesul de stabilire a compatibilitatii dintre copil si persoana/familie consta in identificarea si selectarea celei mai potrivite persoane/familii careia ii poate fi incredintat un copil in vederea adoptiei. Daca in urma acestui demers nu poate fi identificata o familie care sa raspunda nevoilor copilului adoptabil si care sa domicilieze in judetul/sectorul de domiciliu al copilului, DGASPC solicita de la Oficiu lista centralizata a familiilor apte sa adopte. DGASPC identifica din aceasta lista persoane/familii adoptatoare, luand in considerare nevoile si particularitatile copilului adoptabil, precum si preferintele familiei si capacitatile parentale.

Potrivirea se face de catre o echipa de profesionisti responsabili cu adoptia (asistent social, psiholog) de la nivelul DGASPC si cuprinde 2 etape: potrivirea teoretica (consta in analiza si luarea in considerare a tuturor informatiilor referitoare la copil, la familia lui biologica si la persoana/familia adoptatoare) si potrivirea practica (intalniri intre copil si familie in vederea dezvoltarii treptate a relatiilor dintre acestia).

PASUL VI: incredintarea in vederea adoptiei

Ca urmare a parcurgerii etapei de potrivire/stabilire a compatibilitatii dintre copil si familia adoptatoare, la propunerea profesionistilor DGASPC, instanta judecatoreasca incredinteaza copilul in vederea adoptiei pentru o perioada de 90 de zile. in aceasta perioada, DGASPC efectueaza vizite la domiciliul familiei in vederea monitorizarii evolutiei copilului si relatiilor dintre copil si familie, intocmind in acest sens rapoarte bilunare.

PASUL VII: incuviintarea adoptiei

La sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei, profesionistii DGASPC elaboreaza un raport final care se transmite instantei de judecata competente; acest raport cuprinde concluziile cu privire la evolutia relatiilor dintre copil si persoana/familia adoptatoare, precum si propunerea de incuviintare a adoptiei. Instanta de judecata incuviinteaza adoptia luand in considerare propunerea DGASPC in acest sens. Dupa incuviintarea adoptiei, profesionistii DGASPC de la domiciliul copilului monitorizeaza trimestrial, pentru o perioada de 2 ani, evolutia copilului in cadrul familiei adoptatoare. in acesta perioada, profesionistii DGASPC vor furniza si vor asigura accesul copilului si familiei la servicii post-adoptie, in functie de nevoile identificate. 

Vezi procedura adoptiei unui copil din plasament reprezentata grafic aici.
Vezi procedura adoptiei inernationale reprezentata grafic aici.
Vezi procedura adoptiei unui copil major reprezentata grafic aici.
Vezi procedura adoptiei copilului unuia dintre soti reprezentata grafic aici.
Vezi procedura adoptiei unui copil pentru care s-a instituit tutela reprezentata grafic aici.

Legea nr. 273/2004: regimul juridic al adoptiei (copilul in centrul atentiei) si procedura adoptiei

Legea nr. 273/2004 a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2005. In reglementarea noii legislatii in domeniul adoptiei s-a pornit de la 

urmatoarele principii:

- principiul interesului superior al copilului

- principiul cresterii si educarii copilului intr-un mediu familial

- principiul continuitatii in educarea copilului tinand cont de originea sa

etnica, culturala si lingvistica

- principiul informarii copilului si luarii in considerare a opiniei acestuia in

raport cu varsta si gradul sau de maturitate

- principiul celeritatii in indeplinirea oricaror acte referitoare la procedura

adoptiei.

Elementul central al legii il constituie identificarea unei familii pentru un copil adoptabil, nu a unui copil pentru o familie. Cu alte cuvinte drepturile copilului sunt prioritare si vor fi luate in permanenta in considerare inaintea nevoilor si dorintelor unei familii care doreste sa adopte un copil. De mentionat este faptul ca se iau in considerare si se respecta dorintele familiilor potential adoptatoare, dar nu li se acorda prioritate in raport cu nevoile copilului, ci se analizeaza masura in care ele corespund interesului superior al copilului.