Alaptatul in public, un subiect controversat
Publicat Marti, 02 august 2011, de catre D.M.S.
Alaptatul in public a devenit un subiect controversat atat pentru mame, cat si pentru persoanele care nu au copii.


Cand bebelusului ii este foame, trebuie sa il hranesti. Dar cum sa faci acest lucru cand in acel moment esti la coada la supermarket sau te plimbi cu copilul in parc.

Dar lucrurile nu sunt atat de simple precum par. Pararea oamenilor, dar si a mamelor, in privinta acestui subiect sunt impartite. In timp ce unele persoane considera acest gest ca fiind indecent, altele il vad ca pe un act perfect natural. Cert este ca hranitul bebelusului tau intr-un loc public poate fi stanjenitor atat pentru tine ca mama, cat si pentru cei care se afla in preajma vostra. Singura persoana fericita din aceasta ecuatie este micutul, care primeste exect ce cere si putin ii pasa de parerile altor oameni.

In Romania, alaptatul in public nu este interzis, dar nici mentionat in vreo lege. Presedintele Asociatiei Moaselor din Romania, Limban, spune: "Nu exista nici o lege care sa interzica acest lucru! Bebelusii trebuie crescuti dupa regula "alaptare la cerere". Asta inseamna ca atunci cand copilului ii e foame, mama trebuie sa-l hraneasca”. 

Totusi, chiar in aceste zile, in Parlament a fost depus un proiect legislativ pentru incurajarea alaptarii naturale.

 

In tari precum Anglia, Israel, India, Turcia, Australia si chiar Arabia Saudita (singura dintre tarile arabe), alaptarea in public este permisa prin lege. In alte tari, mamele revoltate de indignarea oamenilor fata de acest subiect, au organizat proteste ample prin care si-au exprimat nemultumirea. 

Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea unui bebelus exclusiv pana la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pana la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Alaptatul este un gest intim, specific mamei si micutului ei. Tocmai pentru ca este un act atat de special pentru amandoi, poate ca ar fi mai bine ca nicio alta persoana sa ia parte la aceast moment de legatura intre cei doi. Gandind insa intr-un mod practic, nu ai unde sa te izolezi daca copilului tau ii este foame fix in momentul in care te afli inconjurata de o mare de oameni. Poti alapta in public si intr-un mod discret, care sa nu supere pe nimeni si care sa nu te faca sa te simti vinovata ca iti hranesti micutul.

Cateva sfaturi pentru alaptatul in public:

- mergi in masina personala. Poti crea aici un spatiul optim pentru alaptat, cu muzica si cu toate obiectele de care ai nevoie.

- poarta o esarfa mereu la tine. Aceasta poate acoperi cu eleganta zona sanilor atunci cand alaptezi in public.

- tine cu tine o paturica. Ori de cate ori iesi la plimbare cu bebelusul tau, ia in geanta o paturica pe care o poti folsi pentru alaptat, in cazul in care micutului tau i se face foame.

- poarta sutienul potrivit. Acesta este foarte important. Trebuie sa fie un sutien usor de manevrat, dar si confortabil pentru tine. In magazine se gasesc sutiene speciale pentru alaptat.

- in cazul in care nu ai o masina personala, cauta o cabina de proba. Intra in ea si hraneste-l pe micutul tau.

Tu ce parere ai despre alaptatul in public? Este un gest vulgar, natural sau iti este indiferent?

 


Te-ar mai putea interesa: