Arta de a prepara sushi, prezentata de doi maestri japonezi la Bucuresti
Publicat Vineri, 18 noiembrie 2011, de catre D.M.S.
Arta de a prepara sushi a fost prezentata de doi maestri japonezi miercuri seara, in Capitala, in cadrul manifestarilor incluse in Luna Japoniei la Bucuresti, in fata a peste 100 de persoane, care au apreciat informatiile primite, dar si degustarea care a urmat.


Masayoshi Kazato si Kensaku Yoshida, cei doi maestri bucatari invitati la Bucuresti de Ambasada Japoniei, sunt amandoi patroni de restaurante, au participat la concursuri in toata lumea si, in prezent, sunt arbitri in cadrul competitiilor si profesori, transmite mediaFAX .

Din nenumaratele lor cunostinte si abilitatile dezvoltate intr-o practica de peste 50 de ani, ei au impartasit cu bucurie celor prezenti la eveniment, printre care studenti la japoneza, familii, invitati ai ambasadei. Ambasadorul Japoniei la Bucuresti, Natsuo Amemiya, a asistat, de asemenea, la eveniment.

Masayoshi Kazato a facut prezentarea si a lucrat alaturi de Yoshida, cei doi fiind asistati la un moment dat si de patru bucatari romani de sushi, de la restaurante cu specific din Bucuresti si Cluj-Napoca, care au primit diplome de recunoastere din partea maestrilor japonezi.

Demonstratia a durat peste doua ore, facand o trecere in revista, de la originile sushi-ului, care nu se regasesc in Japonia, acest fel de mancare ajungand acolo din sud-estul Asiei, prin China, in secolul al III-lea i.e.n., pana la ilustrarea succesului de care se bucura in prezent in intreaga lume.

"Acum 200 de ani era vandut in gherete. (...) Este inceputul fast food-ului, nu vi se pare?", a glumit Kazato. Dupa aceea, el a prezentat imagini cu platouri cu sushi, cu tot felul de forme si culori, ca niste adevarate opere de arta. "Iat-o si pe pisica Kitty", a starnit el din nou hohote de ras, aratand celebrul personaj printre figurinele de pe un platou.

Cuvantul de ordine in prepararea sushi-ului pare sa fie igiena. Cine nu are cunostinte temeinice despre prepararea carnii de peste crude nu ar trebui sa faca sushi, spune Kazato. A te asigura ca preparatul nu va contine bacterii periculoase este un proces foarte laborios, dupa cum a demonstrat. Otetul se foloseste tot timpul cat se prepara sushi, in scopul igienizarii, dar si pentru ca o bucata sa nu ia gustul de la cea pregatita anterior. Trebuie ca fiecare ingredient sa fie proaspat o perioada cat mai lunga si, totodata, trebuie accentuat gustul din fiecare ingredient, a mai explicat Kazato.

O parte din prezentare a fost dedicata cutitelor japoneze. Dupa ce a taiat pe un fund de lemn felii foarte subtiri dintr-un castravete, transversal, Kazato a invitat o tanara din public pentru o alta demonstratie. A asezat o bucata de castravete de-a lungul mainii fetei, pregatindu-se sa o taie. "Din trei, nimeresc doua. Îmi tremura mana, o sa beau niste sake", spunea el spre amuzamentul audientei. A taiat apoi de mai multe ori din bucata de castravete asezata pe mana fetei, spunand la sfarsit: "Nu incercati sa imitati ce-ati vazut aici".

Dupa o prezentare despre sake (numit in Japonia "nihonshu" - alcool japonez), facuta de Arina Antoce, de la universitatea de Åžtiinte Agronomice, demonstratia a luat sfarsit cu un ritual specific de inchidere a unei "ocazii atat de speciale", dupa cum a spus Masayoshi Kazato.

Mai multi din sala cunosteau obiceiul, restul au avut insa posibilitatea sa urmareasca mai intai si apoi sa li se alature celorlalti. În picioare, cu palmele orientate in sus, toti cei prezenti au aplaudat in trei reprize. "Prima este pentru sanatatea dumneavoastra, a doua, pentru prietenia dintre dumneavoastra si noi si cea de-a treia, pentru a nu avea niciodata parte de un dezastru ca cel din Japonia", a spus Kazato.

Cei prezenti la demonstratie au putut degusta apoi mai multe tipuri de sushi.

"A fost interesant. am fost si in Japonia, am experimentat mancarea, am avut ocazia sa si fac. Dar tot am aflat multe lucruri noi", a spus o tanara dintr-un grup de studente la japoneza.

"Chiar ne-a facut placere, a fost antrenant, nu ne-a lasat sa adormim. informatiile au fost binevenite pentru toata lumea, de la un pusti la cineva mai in varsta, iar sushi, deosebit", a spus o doamna venita cu sotul si fiul sai.

O alta invitata, diplomat de cariera, a apreciat: "Interesant. Ar trebui sa dezvoltam si noi un pic bunele practici despre sarmale". "Åži tuica", o completeaza sotul.

Luna Japoniei continua in noiembrie la Bucuresti, printre evenimentele pregatite de Ambasada nipona numarandu-se si o demonstratie de ceremonia ceaiului, pe 21 noiembrie, un spectacol de teatru de umbre japonez sustinut de compania Minwaza (Tokyo), pe 24 noiembrie, la Teatrul Odeon, un workshop sustinut de aceeasi companie la universitatea nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC), pe 25 noiembrie, si spectacolul de dans contemporan "Requiem. Nu stii nimic despre mine", creat de Motoko Hirayama si Razvan Mazilu, ce va fi prezentat pe 25, 26 si 27 noiembrie, la Teatrul Odeon.