Barbatii sunt programati biologic sa aiba grija de copiii lor
Publicat Miercuri, 05 octombrie 2011, de catre R.I.
Rapoartele bazate pe un studiu efectuat recent de oamenii de stiinta arata ca a fost descoperit motivul biologic din spatele faptului ca majoritatea barbatilor isi schimba brusc comportamentul atunci cand devin tati.


Fenomenul poate fi observat la multe alte specii de animale in cazul carora masculii ajuta la cresterea succesoriilor lor, a declarat Christopher Kuzawa, profesor de antropologie la universitatea Northwestern de stat din Illinois, SUA, unul dintre autorii studiului.

Testosteronul stimuleaza virilitatea masculilor in concurenta cu altii in procesul de imperechere. Dupa nasterea puilor, masculii reduc secretia de acest hormon in organism - si prin urmare nevoile sexuale - pentru a permite masculului sa-si asume responsabilitatile sale fata de pui, scazand si concentrarea pe lupta pentru imperechere, a declarat Christopher Kuzawa.

Studii anterioare au indicat prezenta unor concentratii mai mici de testosteron la barbatii care au devenit parinti, comparativ cu cei fara copii.

Dar cele mai multe dintre aceste studii pe perioade foarte scurte, ajuta cercetatori sa afle daca paternitatea duce la scaderea nivelului de testosteron sau daca barbatii cu un nivel de testosteron mai mic au mai multe sanse sa procreeze.

Pentru acest nou studiu, autorii au monitorizat 624 barbati cu varsta intre 21-26 de ani, pentru o perioada de patru ani in Filipine. In aceasta perioada, aproximativ o treime din participantii au inceput o relatie si au devenit tati pentru prima data.

"barbatii care, la inceput, au avut un nivel ridicat de testosteron au mai multe sanse sa devina tati, in comparatie cu altii, dar dupa ce au procreat, concentratia acestui hormon a scazut in mod semnificativ in cazul lor", a declarat Lee Gettler, de la universitatea Northwestern, un alt autor al studiului, publicat in Proceedings al Academiei nationale de Stiinte (PNAS).

"Fiind tata si constrangerile asociate cu nasterea unui copil necesita o schimbare semnificativa emotional, psihologic si fizic, si studiul nostru arata ca un barbat poate experimenta o modificare substantiala biologic pentru a ajuta la satisfacerea acestor cerinte", a spus Lee Gettler.

Fiintele umane sunt in intregime atipice printre toate mamiferele descoperite. copii se bazeaza in mod exclusiv pe parinti pentru protectie si hranire pentru o perioada mai lunga a copilariei lor, potrivit lui Christopher Kuzawa, un membru al university’s Institute for Policy Research (IPR).


Te-ar mai putea interesa: