Bucataria frantuzeasca
Publicat Luni, 26 septembrie 2011, de catre Costina Constantinescu
Pentru francezi, gatitul este o arta. Maestii bucatari trebuie sa stie totul, inclusiv regiunile din care vin cele mai fine boabe de mazare, conopida si sparanghel.


Sunt recunoscuti pentru atentia pe care o dau mancarurilor, pentru sosurile si aluaturile lor. Mancarurile frantuzesti de calitate sunt renumite si recunoscute datorita orasului care le-a facut faimoase, de exemplu, capsunile din Pessac, mazarea din Saint-Germanine si untul din Isigny.

Fiecare provincie a Frantei are cate o bucatarie specifica;

De exemplu,in sud-vestul Frantei accentul se pune pe foie gras (pateu de ficat de gasca) si ciuperci porcini; in nord-est se folosesc carnatii si slanina, in timp ce in sud-est se consuma uleiul de masline, rosiile, iar accentul este pus pe condimente.

In nord-vestul Frantei se folosesc creme fraiche (un tip de smantana) , merele si untul.

Sosurile sunt esenta!

In general, francezii folosesc in sosuri doua ingrediente-cheie: vinul si smantana. Sosurile cu unt sunt: Hollandaise (contine oua) si Bernaise (care are la baza sosul Hollandaise, diferenta fiind facuta de tarhon).

Un sos alb, cu lapte si branza, este Bechamel.

Un sos maroniu, care se gaseste in numeroase variante se foloseste la diferite tipuri de carne este demiglace.

Peste

Francezii au inventat una dintre cele mai renumite retete cu peste: bouillabaisse. Acest sos este preparat din supa groasa de peste, peste taiat bucati, rosii, ceapa, alte zarzavaturi si sofran.

Homar a la Rhermidor

Carnea de homar este scoasa, amestecata cu sos de branza, si introdusa inapoi in homar.

Branzeturi

Este bine de stiut ca branza se serveste dupa felul principal si inainte de desert. In cazul in care masa frantuzeasca este luata in stil britanic, atunci branza se serveste dupa desert.

In Franta se produc aproximativ 400 de tipuri de branza, facute din lapte de vaca, capra, oaie sau combinatii intre acestea.

Branza cu mucegai poarta de regula denumirea regiunilor din Franta unde este produsa: Camembert, Brie, Roquefort, Pomt l'Eveque, Valea Liorei, Provence, Alsacia, Chiberta etc.

Deserturi

Cele mai intalnite sunt: mousse (spuma) si crepes (clatitele). Creme Brulee este o alta specialitate delicioasa frantuzeasca.

Se serveste ca gustare sau desert, cu fructe, paine crocanta sau biscuiti. De asemenea, se poate consuma alaturi de un pahar de vin rosu sec.


Te-ar mai putea interesa: