Bucataria greceasca
Publicat Marti, 09 august 2011, de catre D.M.S.
Cand spui Grecia te gandesti instant la mitologie, insule, peisaje de poveste, farfurii sparte si... masline. Tara mediteraneana este de asemenea cunoscuta pentru savuroasa sa bucatarie.


Bucataria grceasca este una arhicunoscuta in intreaga lume, ingredientele sale regasindu-se in mesele zilnice ale oamenilor de pretutindeni.

"Piesele" de rezistenta ale tarii cu 6000 de insule sunt maslinele, uleiul de masline, painea, branza feta si nu numai, pestele, tzatiki, ouzo si vinul. Mancarea greceasca are cel mai bun gust cand este servita intr-o taverna.

Grecii incep masa cu aperitive, cel mai popular fiind Tzatiki (iaurt, usturoi si castravete), Taramosalata, zucchini sau ardei copt, Tyropitakia (mici placinte de branza), variate crochete de branza (Tyrokroketes) si Horta.

In felurile principale se regasesc musacaua, rosii umplute, vinete sau paprika, giouvarlakia, dolmades, soutzoukakia, spaghetti Bolognese si alte mancaruri cu pui (kotopoulo), vita (moshari) si miel (arni).

Felurile preparate la gratar includ Britzoles (pulpa), Paidakia (coaste), Souvlaki, Exohiko, Kokoretsi, Gardoumpa si Splinantero.

Nu lipsesc nici mancarurile de peste: Barbounia, Tsipoura, Lithrinia, Fagria, Melanouria, Sargoi sau Synagrides.

Vinurile grecesti populare sunt Retsina, Kokineli, Brusco sau Mavrodafni din Patras.

Totusi, cel mai cunoscut aperitiv grecesc ramane ouzo. Bautura se poate bea simpla sau combinata cu putina apa. O alta bautura tara foarte populara este Metaxa.

Tzatziki

Ingrediente: 0,5 kg castraveti proaspeti, 3 cutii iaurt de 500 gr, 50 gr nuci, usturoi, marar, sare, ulei

Preparare
Castravetii se taie cubulete, mararul se toaca marunt, la fel si usturoiul si nucile. Se adauga la compozitie iaurtul, uleiul si sare dupa gust.

Legume a la grec

Ingrediente: 4-5 buc ceapa, conopida, ciuperci, castraveti, condimente, 1,5 cescute ulei, 1,5 cescute vin alb, otet

Preparare
Se folosesc cepe mici care se taie in bucati egale. In acest timp, conopida se rupe in bucati potrivite si se pune in apa fierbinte cu cativa stropi de otet si se lasa 5 minute. Legumele se pregatesc separat. Fiecare se stropeste cu ulei, vin alb si se condimenteaza, iar apoi se fierb in aburi. Se asaza legumele in castroane mici, de forme diferite.

Saganaki

Ingrediente: 250 g branza feta, 2 rosii mari, 2 ardei grasi mari, 2 lingurite ardei iute tocat, 1 lingurita busuioc, 1 lingurita oregano, ulei de masline.

Preparare
Se taie rosiile pe circumferinta mare in felii de aproximativ 0,5 cm, ardeiul gras se taie fasii, iar branza feta de taie in bucatele groase de aproximativ 1 cm.
Pe fundul unui vas de lut de marime medie se toarna un strat fin de ulei de masline.
Apoi se pune un strat de rosii, unul de ardei gras, 1 lingurita de ardei iute tocat, un strat de branza feta, un strat fin de oregano.
Urmeaza inca un strat de rosii, unul de ardei gras, 1 lingurita de ardei iute tocat, un strat de branza feta si un strat fin de busuioc, iar deasupra se toarna un strat fin de ulei de masline (ca la salata). Se pune totul la cuptor pentru aproximativ 15 minute. 

Miel cu orez

Ingrediente: miel taiat in bucati, orez, ceapa verde, marar, telina, sare, piper, ulei de masline.

Preparare
Se calesc bucatile de miel si se scoatpe un platou. In uleiul ramas se caleste ceapa verde, mararul si telina pana se inmoaie bine. Se adauga orezul si se amesteca putin, se adauga apa si se lasa sa dea in fiert. Se condimenteaza cu sare si piper. Intr-un vas de ceramica cu capac se aseaza bucatile de miel si de jur imprejurul lui se adauga compozitia de orez. Se coace la foc tare pana se evapora apa. La sfarsit se indeparteaza capacul vasului pentru a se rumeni putin carnea de miel.

Gyros

Ingrediente: 1 pulpa miel, 4 catei ustuoi, 3 linguri ulei masline, 1 lingura suc de lamaie, condiment gyros, sare.

Preparare
Se dezoseaza pulpa de miel, pe cat posibil intr-o singura bucata. Important e sa aveti o bucata mai marisoara in care sa puteti rula fasiutele pe care nu le puteti da jos decat separat. Daca sunteti super experti si dezosati toata carnea dintr-o bucata, taiati vreo 3-4 fasii de carne de pe margine. Curatati carnea de tendoane si de membranele mai groase. Mie mi-au ramas 800 gr carne dupa dezosare.
Se presara sare pe toate partile si se pune carnea la frigider pana a doua zi.
Se striveste usturoiul si se amesteca cu uleiul si sucul de lamaie. Se maseaza bine carnea cu aceasta marinata si se lasa la temperatura camerei 1-2 ore.
Se presara peste carne condiment gyros din belsug (eu l-am folosit aproape pe tot, a ramas cam 1 lingurita). Daca condimentul nu se lipeste bine de carne mai adaugati 1-2 linguri ulei.
Se ia bucata mare de pulpa si se aseaza pe masa de lucru. Pe ea asezati toate bucatelele de carne pe care nu ati reusit sa le dezosati intr-o bucata sau le-ati taiat de bunavoie dupa ce ati reusit dezosarea perfecta a pulpei zambet . Rulati pulpa si legati-o in cateva locuri cu ata.
Incingeti o tava pe ochiul aragazului si asezati pulpa in ea, veti auzi cu sfaraie. Dati tava la cuptor la 220C pentru 15 minute. Coborati temperatura la 160C si mai lasati cam 1 ora. Daca aveti termometru de friptura, verificati ca temperatura interna sa ajunga spre 65C.
Scoateti tava din cuptor si lasati sa se odihneasca 15 minute, acoperita cu folie de aluminiu.
Cu un cutit ascutit incepeti dintr-un capat al ruladei si taiati felii subtirele si mici, asa cum vedeti ca fac la fast-food. Taiati doar atatea fasiute cat mancati pentru a nu se usca carnea; pastrati restul netaiat, isi pastreaza suculenta mai bine; e mai buna calda, dar si rece e super.
Serviti cu felii de rosii, ceapa, cartofi prajiti si tzatziki. Serviti pe farfurie sau in lipie.

Salata greceasca

Ingrediente: 1 rosie, 2 castraveciori, 1 ceapa rosie, mica (cca 20gr), 1 lingura masline fara samburi, 1 felie feta  (de capra), 1 lingura ulei masline, 1 lingura suc de lamaie, sare de mare, oregano uscat

Preparare:
Se taie rosia si castravetii bucati mai mari. Se aseaza intr-un bol. Ceapa se taie rondele sau pestisori. Se pun in bol. Se adauga si maslinele taiate felii sau rondele. Presarati putina sare. Se amesteca totul foarte usor.

Intr-o cescuta amestecati uleiul, cu sucul de lamaie si 1/2 lingurita oregano si turnati peste salata.

Asezati deasupra o felie cat doriti de groasa de de feta . Presarati putin oregano pe ea si apoi stropiti cu putin ulei de masline. Decorati cu felii de masline si patrunjel.

 


Te-ar mai putea interesa: