Bucataria indiana: retete
Publicat Vineri, 13 mai 2011, de catre Andreea Nestian
Bucataria indiana se bazeaza in special pe condimente, ierburi dar si fructe si legume locale. De la regiune, la regiune, meniurile traditionale dar si tehnicile de preparare a mancarii difera, in functie de influentele etnice.


Credinta si cultura indiana se reflecta si in bucataria locala. Cu toate astea apar si foarte multe influente mongole si britanice, aparute ca urmare a schimbului de produse care a avut loc la scara larga intre continente.


Retete:

Orez indian cu lamaie:

Ingrediente: 2 pahare orez alb Basmati cu bobul lung, 3 linguri ulei, 1 lingurita de seminte de mustar, 6 seminte de cardamom, 1/2 lingurita sofran, 2 ardei iuti curatati de seminte si taiati marunt, 1 lingura de ghimbir proaspat ras pe razatoarea mica, 1 lingurita de curry macinat, 1 catel de usturoi, 3 linguri de suc de lamaie, 1 lingurita de sare, 1/2 cana seminte de cashew pentru decor, 3 pahare de apa.

Mod de preparare: Intr-un mixer se maruntesc ghimbirul, usturoiul si semintele de cardamom. Orezul Basmati se opareste si apoi se spala bine. Intr-o tigaie wok se incinge uleiul, se adauga ardeiul iute si condimentele si se prajesc la foc mediu 2 minute. Se adauga sucul de lamaie si se mai lasa 1 minut. Se adauga orezul si se lasa sa se patrunda de arome 3 minute. Se transfera intr-o cratita antiaderenta, se adauga apa si sarea; cand incepe sa fiarba se acopera si se lasa la foc mic 20 de minute. Se pune pe un platou , se presara cu cashew si se serveste cald cu pui Tandoori.

Ciorba indiana de pui

Ingrediente: 1 piept de pui (500g), 3 morcovi, 1 ceapa, 300 ml bulion facut in casa, telina, 2 linguri ulei, 25 g unt, 1/4 gogosar, sare, piper, zeama de la o lamaie, 1/2 lingurita chilli, 1/4 lingurita curry, patrunjel verde.

Mod de preparare: Se curata ceapa, telina si morcovii. 1/2 ceapa se toaca marunt si cealalta 1/2 se lasa intreaga.Morcovii se taie cubulete, la fel ca si gogosarul si telina. Ceapa tocata, morcovul si gogosarul ii calim in untul topit amestecat cu uleiul, pina cand acestea se inmoaie. Adaugam apoi sucul de rosii, curry si chilli Pieptul de pui il taiem fideluta si il adaugam peste sucul de rosii impreuna cu telina, sare , piper si 3-4 l apa. Acoperim oala si lasam sa fiarba carnea si legumele cam 40 minute. Cand sunt gata fierte , adaugam zeama de lamaie si patrunjelul verde tocat il presaram deasupra.


Chiftelute in sos de lamaie

Ingrediente: 500 gr carne macinata de vita,1ceapa mare-rasa, 3-4 catei de usturoi, 1/4 pahar pesmet, 1ou, 1/2pahar patrunjel verde tocat, 2 linguri de ulei, sare,piper,putina nucsoara.

Pentru  sos: 1 ceapa mare tocata marunt, 2 catei de usturoi, 1/4 lingurita carcum(este o mirodenie orientala face sosul galben), 11/2pahar de supa de pasare(se poate face din praf de supa cu apa calda), suc de la 1/2 de lamaie, sare,piper la gust, la nevoie putin zahar.

Mod de preparare: Intr-un bol amestecam carnea cu ceapa usturoiul zdrobit,patrunjelul,pesmetul,uleiul si oul si amestecam bine dupa care da-m la gust si cu mina amestecam bine carnea ca toate gusturile sa intre in ea.O lasam la rece 1 ora. Dupa aceia facem chiftelute potrivite si le prajim in ulei dar numai cit sa prinda putina crusta,nu sa fie gata. Cit chiftelutele se prajesc pregatim si sosul. Intr-o tigaie adinca punem 2linguri de ulei lasam sa se incalzeasca si punem ceapa si usturoiul sa se prajeasca putin sa fie aurie adaugam carcum,supa si lamaia si lasam ca sosul sa dea in clocot. Cind incepe sa fiarba se face focul mic si se pun chiftelele intr-un singur strat si le lasam sa fiarba 20 de minute pina sosul scade putin dar nu ramin fara sos.Se da la gust si daca e prea acru 1 lingurita de zahar schimba gustul .Se serveste cu mamaliguta calda.


Pulpe de pui Tandoori

Ingrediente: 4 pulpe de pui (fara piele), zeama de la o lamaie, sare, 2 lingurite boia dulce, 2 catei de usturoi, ghimbir, 350g iaurt, 2 lingurite praf de chili (rosu), cate o lingurita de chimen, scortisoara si cardamon (toate pisate), 1 varf de cutit sofran, 1/2 lingurita cuisoare macinate.

Mod de preparare: Se spala pulpele, se zvanta, se taie an doua (la incheietura) si se freaca bine cu zeama de lamaie, sare si boia. Usturoiul si ghimbirul se curata, se toaca marunt si se amesteca cu iaurtul si cu celelalte mirodenii. Se pun pulpele de pui in "marinata" de iaurt si se lasa cel putin o ora la frigider, ca sa se patrunda. Se scoate carnea si se prajeste circa 25 de minute pe marginea gratarului, invartind-o de cateva ori si stropind-o cu marinata.


Pui cu legume in stil indian

Ingrediente: 4 bucati piept de pui, 2 linguri de ulei, 1 ceapa mare, 1 ardei gras, 3 catei de usturoi, 1 lingurita de scortisoara, 1 lingurita de ghimbir, 1 lingurita de boia, 1 fir de sofran, coriandru, 400 ml lapte, 1 mana de fasole verde.

Mod de preparare: Incingeti uleiul si caliti ceapa taiata, timp de 5 minute, la foc potrivit. Adaugati ardeiul gras, taiat felii, si usturoiul zdrobit, si caliti timp de 3 minute. Adaugati pieptul de pui, curatat de pielita si de oase si taiat cubulete. Prajiti timp de 3 minute. Adaugati 1 lingurita de scortisoara, 1 lingurita de ghimbir, 1 lingurita de boia si 1 fir de sofran. Amestecati bine si fierbeti timp de 1 minut. Adaugati laptele, 1 pahar mic de apa si 1 mana de fasole verde, fiarta, taiata segmente. Fierbeti neacoperit, la foc mic, timp de 5 minute. Presarati deasupra frunze de coriandru si serviti cu orez si chifle.


Orez cu legume yoga

Ingrediente: 2 cani de orez, 1 lingura de boabe de mazare, 1 lingura de ciuperci, 1 lingura de unt, 2 dovlecei, 2 rosii, 1 morcov, 1/4 de telina, 1 ceapa, 2 cani apa, 4 linguri de branza rasa.

Mod de preparare: Se curata, se spala si se taie legumele (telina, morcovul si dovleceii); rosiile se taie in bucati mari, ciupercile felii si ceapa solzisori. Se pune margarina intr-o tigaie pe foc mic si se adauga ceapa, morcovul si telina. Puneti si orezul, amestecand bine, ca sa nu se lipeasca. Adaugati mazarea, rosiile, dovleceii si ciupercile. Se mai toarna apa putin cate putin, se lasa 20 de minute sa fiarba, amestecand din cand in cand. Intre timp, se sareaza si se adauga restul de margarina. Se baga in cuptor si se serveste cald. 


Te-ar mai putea interesa: