Bucataria mexicana
Publicat Vineri, 13 mai 2011, de catre Andreea Nestian
Bucataria mexicana se remarca prin culoare dar si un amestec inedit de arome. Majoritatea ingredientelor sunt locale dar nu lipsesc nici combinatiile cu elemente europene. La baza meniurilor traditionala stau porumbul si fasolea. Dintre condimente, cele mai utilizate in bucataria mexicana sunt: pudra de chilli, oregano, scortisoara, coriandru, epazote si cacao.  


Alaturi de porumb, orezul este de asemenea foarte comun in Mexic. Acesta a fost introdus in meniul mexican inca din anii 1520, de cand spaniolii au inceput importul de orez din Africa de Nord.


Meniurile mexicane variaza in functie de climatul si caracteristice geografice ale fiecarei zone. Spre exemplu, partea de nord a Mexicului este renumita pentru preparatele pe baza de carne de vita, capra si strut, in timp ce in zona sudica predomina preparatele pe baza de legume si carne de pui.

In Golful Mexicului, fructelede mare sunt ingredientul de baza pentru meniurile locale.

In satele mexicane, meniul traditional contine foarte multe ingrediente "exotice" preparate in stil aztec sau maya, printre care: diverse parti de la iguana, caprioara, maimute, lacuste si oua de furnici.

Recent, si ale bucatrii internationale au devenit populare in Mexic, diverse ingrediente fiind incorporate in preparate locale. Sosul de mango sau sosul de soia amestecat cu chilli sunt doar doua exemple in acest sens.

In acelasi timp, anumite preparate tipic mexicane au devenit mult mai populare in alte tari. Nachos, de exemplu, sunt foarte rar consumati in Mexic dar sunt foarte populari in America de Nord.

 

Retete culinare mexicane:

Mancare de fasole mexicana

Ingrediente: 2 cutii de fasole rosie, 500 g carne tocata de vita,   1 ceapa, 2 linguri cu ulei, 6 rosii coapte, 2 ardei grasi verzi,    2 ardei grasi rosii, 1 foaie de dafin,  1 varf de cutit coriandru uscat, sare

Mod de preparare: Scurge fasolea si da-o printr-un jet de apa, apoi las-o din nou la scurs.

Intre timp, pune la incins uleiul si caleste iute ceapa taiata feliute subtiri pana devine sticloasa, apoi adauga carnea tocata si continua sa calesti pana isi schimba culoarea.

Adauga la calit ardeii grasi si rosiile taiate cubulete.

Cand lasa zeama, drege gustul cu sare si coriandru, pune un capac si lasa sa fiarba zece minute.

Peste sosul de carne si legume, pune fasolea, adauga putina apa in cazul cand sosul a scazut prea mult, amesteca bine, pune frunza de dafin rupta in bucatele si lasa sa fiarba inca zece minute.


Orez cu fructe de mare

Ingrediente: 1 lingura ulei de masline, 1 ceapa, 1 ardei rosu, 1 ardei galben, 1 ardei verde, 2 catei de usturoi, 300 g orez pentru paella, 900 ml supa de legume, cateva fire de sofran, 400 g amestec de fructe de mare, sucul de la 1/2 lamaie mica, patrunjel tocat.


Mod de preparare; Se spala, curata si toaca ceapa marunt.

Se spala ardeii, se scot semintele si se taie julien.

Se taie felii subtiri usturoiul.

Se incalzeste uleiul intr-o tigaie mare si se prajeste ceapa 5 minute, pana cand se inmoaie.

Se adauga ardeii si usturoiul si se lasa inca 3 minute.

Se adauga orezul si se amesteca bine.

Dupa 2 minute, se toarna supa, se adauga sofranul si se lasa la fiert.

Se fierbe circa 20-25 minute, amestecand din cand in cand.

Se adauga amestecul de fructe de mare si sucul de lamaie si se fierbe 5 minute.

Se presara cu patrunjel tocat.

 

Quesadilla de pui

Ingrediente: 1 piept de pui, sos Tabasco, sos Worcester, chimen,    ulei de masline, sare, piper, 150 g branza Cheddar, 1-2 lipii, 1 lingura smantana sau iaurt de bivolita.


Pentru sos Salsa rece: 1 rosie, 1 ceapa, 2-3 fire de patrunjel,    sos Tabasco, sos Worcester, 2-3 linguri ulei de masline.

Pentru sos Guacamole: 1 avocado, 1 ceapa, 1 ardei rosu gras, sare,  piper, o rosie,  2-3 linguri zeama de lamaie.

Mod de preparare: Tai pieptul de pui lamele cat degetul si le marinezi in urmatorul sos: ulei de masline amestecat cu sos Tabasco, sos Worcester, chimen, sare si piper.

Pui pieptul marinat in tigaia-gratar si il coci bine.

Poti adauga putin ulei de masline in tigaie.

Toate ingredientele pentru sosul Salsa rece, curatate si spalate (legumele), le pui in mixer, alaturi de sosuri si de uleiul de masline.

Mixezi pana la omogenizare si pastrezi sosul la rece intr-o sosiera.

La fel procedezi si cu sosul Guacamole.

Miezul fructului de avocado, impreuna cu ceapa, rosia decojita si cu ardeiul rosu le prelucrezi la mixer.

Condimentezi totul cu sare si cu piper.

Pui lipiile in tigaia gratar si le incalzesti usor.

Adaugi pieptul pe jumatate din suprafata lipiei si il tii pe gratar, aducand cealalta parte a lipiei peste carne si presezi usor cu o furculita.

Adaugi spre final (cand lipia si carnea sunt foarte calde spre fierbinti), branza Cheddar si mai tii pana se topeste branza.

Pe un platou asezi lipia, deasupra pui 1 lingura cu smantana sau cu iaurt de bivolita si apoi pui cele 2 sosuri de o parte si de alta a preparatului.


Te-ar mai putea interesa: