Bucataria organica (Bio)
Publicat Joi, 07 iulie 2011, de catre D.M.S.
In mare parte a istoriei umane, agricultura poate fi descrisa ca fiind organica. Abia incepand cu secolul 20, pentru a satisface cererea din ce in ce mai mare, producatorii au inceput sa foloseasca chimicale pentru a avea o productie cat mai mare.


Un fruct non-organic cumparat din supermarket contine in jur de 30 de pesticide, ceea ce nu este deloc sanatos.


Producatorii organici sau bio planteaza si cresc legumele, fructele si animalele in mod natural, fara a folosi niciun stimulent artificial.


Alimentele organice nu sunt doar lipsite de pesticide, ci contin si 50% mai multi nutrienti, minerale, vitamine si fibre. Aceste alimente se adapteaza natural ritmului organismului, dau energie si te fac sa fii mai sanatos si fericit.


Bucataria organica a aparut din nevoia oamenilor de a consuma produse cat mai naturale. Intoarcerea la "natural" este o alegere sanatoasa atat pentru tine, cat si pentru familia ta. Aceste produse pot fi gasite in supermarket-uri, in sectiuni special amenajata, la binecunoscutii tarani din piata dar si la rudele pe care le ai "la tara".


Diferenta dintre bucataria obisnuita si cea organica consta in ingrediente.


Este foarte usor sa integrezi alimentele bio in viata ta de zi cu zi. Pentru inceput, gandeste un plan de meniu pentru tine si familia ta. Noteaza felurile de mancare preferate sau pe cele pe care ati vrea sa le serviti mai des. Uita-te in permanenta peste retete bio, de unde te poti inspira. Alege retete care iti sunt la indemana si nu necesita tehnici complicate de preparare. In aceeasi idee, alege preparate care nu necesita prea mult gatit, cum ar fi iaurt organic cu granola si un fresh de zmeura.


Trucuri ale bucatariei organice (bio)


- Pregateste legumele si fructele inainte de a le gati. De exemplu, dimineata cand pregatesti pachetele pentru pranz, gaseste cateva minute si pentru a taia legumele pe care le vei folosi la cina.


- imparte gatitul in pasi care fac intreg procesul sa fie mai usor. Marineaza carnea organica si legumele in timp ce orezul este pe foc sau foloseste frunze de busuioc organic pentru a prepara pesto, in timp ce pastele se fierb.


- Prepara gustari usoare si care se prepara rapid. Batoane de granola, bucati de fructe proaspete sau iaurt.


- Noteaza pe o foaie ce ingrediente vei folosi, pentru ca prepararea sa fie mai rapida si usoara.


- Spala vasele in timp ce gatesti. Daca reteta iti cere timp pentru ca un preparat sa se gateasca, foloseste pauza pentru a spala ustensilele folosite.


Retete organice (bio)


Salata de broccoli cu bacon


Ingrediente: un broccoli, o jumatate de ceapa rosie, 8 felii de bacon, jumatate de ceasca de stafide. pentru dressing: o lingura de maioneza organica, o jumatate de lingurita de zahar, o lingurita de otet alb, sare si piper.


Preparare: Prajeste baconul si lasa-l pe o hartie, pentru a se absoarbe excesul de ulei. Rupe broccoliul in buchetele, taie ceapa si amesteca toate ingredientele. Intr-ul alt bol amesteca maioneza cu zahar si otet. Condimenteaza cu sare si piper si toarna dressingul peste salata. Amesteca totul foarte bine si lasa salata la rece cateva ore inainte de a o servi.

 

paste cu salata


Ingrediente: un pachet de paste fusilli organice, 2-3 rosii proaspete, un castravete mare, o ceapa rosie, un ardei gras verde, un cub de branza cheddar, parmezan. Mai poti adauga: morcovi, buchetele de conopida, broccoli, masline negre, zucchini sau mozzarella. Dressing italian: se amesteca o lingura de ulei de masline si otet in aceeasi cantitate. Intr-un alt bol se amesteca usturoi granulat, praf de ceapa, ardei iute uscat si taiat marunt, oregano, piper negru, cimbru, busuioc si patrunjel. Se amesteca toate ingredientele.


Preparare: Se fierb pastele si apoi se lasa sa se raceasca. Le poti raci si cu apa rece, important este ca acestea sa fie reci. Toate legumele si branza se taie cubulete mici. Legumele se fierb timp de cinci minute. Apoi amesteca toate ingredientele si adauga dressingul italian. Peste tot se rade parmezan.


Salata de oua


Ingrediente: 12 oua, 2 linguri de maioneza, o lingura de mustar, 2 bucati de telina, un castravete murat, un sfert de ceapa rosie, o lingura de suc de lamaie, o lingurita de praf de usturoi, sare si piper. Toate ingredientele sunt organice.


Preparare: Ouale se pun in apa fiarta si se lasa timp de un minut, Se scot si se lata opt minute. Ulterior, ouale se pun in apa rece timp de trei minute. Se decojesc si se pun intr-un bol. Se adauga maioneza, mustarul, sarea, piperul, pudra de usturoi si zeama de lamaie. Se pizeaza cu o furculita. Se adauga ceapa telina si castravetele murat. Se amesteca bine si se serveste dupa pofta.


Se mai pot adauga masline negre si branza feta.


Te-ar mai putea interesa: