Casatoria cu un barbat de alta religie
Publicat Marti, 20 septembrie 2011, de catre Costina Constantinescu
Casatoriile dintre persoane cu alte religii se numesc casnicii mixte. Unele doctrine religioase interzic casatoriile mixte, in timp ce altele o accepta sau aplica restrictii dure. 


Acest tip de mariaj inseamna ca ambii parteneri raman la relatia lor initiala, fapt care denota concepte diferite despre religie si viata. 

Musulmanii limiteaza casniciile mixte, barbatii avand dreptul de a-si alege partenere din alte religii, in timp ce femeilor li se interzice sa se casatoreasca cu un barbat din afara Islamului.

Iudaism

In Iudaism, casniciile mixte reprezinta un subiect controversat inca din trecut, cand liderii evrei se aratau impotriva acestui concept.

Talmudul si autoritatile din trecut interziceau relatiile dintre evrei si persoanele de alta religie. 

Iudaismul traditional nu considera mariajul intre un evreu si o persoana convertita ca unul mixt.

Iudaismul Ortodox refuza sa accepte orice legitimizare si validitate a casatoriilor mixte si incearca sa evite sa aiba loc.

Iudaismul Conservator nu sanctioneaza casatoriile mixte, insa incurajeaza acceptarea sotiei care nu apartine de aceasta religie de familie, sperand ca aceasta sa se converteasca la iudaism.

Majoritatea rabinilor sunt dispusi sa oficializeze astfel de casatorii cu conditia ca urmasii cuplului sa fie crescuti in religia iudaica.

Hinduism

In aceasta religie se spune ca nenumarate sunt caile Domnului si ca fiecare individ este liber sa isi aleaga propriul drum.

Casatoriile mixte in India sunt rar intalnite, in special in zonele rurale. Exista multe reguli sociale in ceea ce priveste casatoriile, majoritatea persoanelor fiind presate sa isi aleaga partenerul de viata  din casta si religia lor. Sunt alesi astfel indivizi din comunitatea lor, care sunt mai aproape ca obiceiuri si credinta de ei.

A rupe o astfel de regula inseamna suportarea de consecinte din partea prietenilor, familiei si comunitatii din care unul dintre miri face parte.

In zonele mai bine dezvoltate, casniciile mixte sunt mai des intalnite. Cu toate acestea, mirii sunt supusi unor presiuni imense din partea parintilor, care descurajeaza acest tip de mariaj.

Casatoriile dintre un hindus si un musulman au fost marul discordiei, starnind dispute in randul familiei si cunoscutilor in India.

Indienii acuza musulmanii ca atrag fetele hinduse, cu care se casatoresc si pe care le atrag sa se converteasca la Islam, printr-o iubire "falsa".

Crestinism

Unele biserici interzic casatoriile mixte. Exista o diferenta intre mariajele interconfesionale si cele mixte, adesea bazate pe oportunitatea data femeilor crestine de a-si educa copiii in stilul propriu.

Majoritatea crestinilor sunt de parere ca oricine are libertatea de a-si alege persoana cu care sa isi petreaca restul vietii. 

In cazul in care casatoriile interconfesionale si interreligioase sunt tolerate, prin aplicarea iconomiei, slujba cununiei trebuie oficiata in biserica ortodoxa de catre preotul ortodox.

copiii rezultati dintr-o astfel de casatorie trebuie botezati si educati in credinta ortodoxa.

Conform privilegiului paulin (I Cor. VII, 12-16), casatoria mixta se admite numai in cazul in care a fost incheiata inainte ca unul dintre soti sa fi fost increstinat.

Canoanele 10 Laodiceea si 23 Ioan Postitorul spun ca nu este admisa casatoria unui crestin ortodox cu o persoana de alta credinta.

Canoanele 31 Laodiceea si 14 IV ecumenic ingaduie casatoria intre un crestin ortodox si o persoana eterodoxa, cu conditia insa ca sotul eterodox sa tagaduiasca solemn - cu prilejul contractarii casatoriei - ca va trece la Ortodoxie.

Mariaje interconfesionale

Biserica Catolica trebuie sa isi dea acceptul in legatura cu legarea de casnicii interconfesionale (care reprezinta toate mariajele dintre catolici si cei botezati crestini non-catolici - Ortodocsi si unii protestanti).

Mirele crestin non-catolic nu trebuie sa se converteasca. Traditionalistii spun ca non-catolicul trebuie sa accepte sa isi creasca copiii in religia catolica.

Mariaje interreligioase

Biserica Catolica descurajeaza casniciile cu musulmani si evreu din cauza ca este dificil sa iti cresti copii in aceasta religie, mai ales daca femeia este catolica.

Islamism

barbatul musulman are voie sa se casatoreasca cu femei din alte religii, in timp ce femeia musulmana trebuie sa se casatoreasca strict un un barbat de religia sa.

Islamul permite barbatului musulman sa se casatoreasca cu o femeie evreica sau crestina dar un astfel de mariaj este recomandat numai si numai intr-o societate predominant musulmana.

femeia nemusulmana nu este obligata sa respecte normele islamice cu privire la imbracaminte, petreceri mixte (la care participa barbati si femei), mancare haram si consumarea alcolului.

Obiceiurile occidentale nu pot fi acceptate de un sot musulman. Petrecerile mixte (femei si barbati impreuna), unde de obicei se consuma alcool si se danseaza, sarutarile, imbratisarile intre prieteni barbati si femei sunt alte practici nepermise in islam.

copiii cuplurilor mixte trebuie sa invete o singura religie, Islamul.

femeia nemusulmana trebuie sa fie supusa barbatului, sa respecte amunite norme referitoare la imbracaminte, la mancare etc. Majoritatea nu se imbraca in afara casei cu bluze fara maneci, pantaloni scurti, fuste scurte, costume de baie. Sotia musulmanului nu trebuie sa isi dezvaluie frumusetea altor barbati.