CONCURS. Copilul tau poate boteza un satelit al "Constelatiei Galileo"
Publicat Marti, 06 septembrie 2011, de catre Bogdan Enache
copiii nascuti in anii 2000, 2001 si 2002 se pot inscrie in concursul initiat de Comisia Europeana pentru denumirea celor aproximativ 30 de sateliti care vor fi lansati in spatiu pana in 2019, pentru dezvoltarea programului de navigare prin satelit european Galileo (sistem asemanator cu cel american, GPS).


Astfel, Comisia Europeana invita copiii care traiesc in statele membre si care s-au nascut intre 2000 si 2002 (cand a fost lansat programul Galileo) sa realizeze un desen legat de spatiul cosmic si aeronautica. Desenul va fi scanat si trimis Comisiei Europene in perioada 1 septembrie - 15 noiembrie. CE va organiza un concurs pentru desemnarea castigatorului din fiecare tara. copilul care va castiga in tara sa va da numele sau unuia dintre satelitii din constelatia Galileo. Cei aproximativ 30 de sateliti care vor forma reteaua de pozitionare globala europeana vor fi lansati pana in 2019. Ordinea in care acestia vor primi numele copiilor desemnati castigatori este determinata de ordinea alfabetica a numelor statelor membre, asa cum sunt acestea scrise in limbile nationale.


Primii doi sateliti ai sistemului european de navigatie prin satelit urmeaza sa fie lansati pe 20 octombrie si poarta numele castigatorilor din Belgia si Bulgaria, Thijs, respectiv Natalia. In aceste doua tari concursul a fost deja organizat in decursul acestui an.


Detalii pentru cei care doresc sa se inscrie in concurs pot fi obtinute la adresa http://www.galileocontest.eu/ro/competition .


Galileo este proiectul european privind navigatia asistata de sateliti si va institui un sistem global similar celui GPS (global Positioning System). Comisia Europeana preconizeaza ca sistemul va aduce va aduce 90 de miliarde de euro economiei europene de-a lungul unei perioade de 20 de ani, sub forma unor venituri suplimentare pentru industrie, precum si sub forma avantajelor publice si sociale, scrie mediaFAX.


Te-ar mai putea interesa: