Contractul prenuptial: Ce trebuie sa stii
Publicat Joi, 20 octombrie 2011, de catre Costina Constantinescu
contractul prenuptial, sau in termeni oficiali "conventia matrimoniala", este prevazut in noul Cod Civil si este actul prin care cele doua parti isi separa bunurile.


contractul prenuptial se poate incheia inainte de casatorie, dar intra in vigoare o data cu data incheierii acesteia, in timpul mariajului sau de la data incheierii ei.

Acest tip de contract se semneaza de comun acord de catre ambii parteneri, fara ca unul sa fie constrans sau obligat sa accepte anumite parti din acest act.

In Statele unite ale Americii, contractul prenuptial este des intalnit, mai ales in cazul in care intre cei doi soti exista o diferenta remarcabila de avere.

De altfel exista si situatii in care este incheiat si in cazul in care unul dintre parteneri, dupa casatorie, renunta la cariera pentru cresterea copiilor. In caz de divort, situatia materiala a acestuia ar fi precara, iar in cazul incheierii unui contract prenuptial acest lucru este acoperit.

In vechiul Cod Civil era prevazut numai un singur regim juridic matrimonial: cel al comunitatii legale.

Nou Cod Civil vine si cu regimul separatiei de bunuri si cu cel al comunitatii conventionale.

Conventia matrimoniala, care are un continut stabilit dinainte, se incheie cu consimtamantul ambelor parti, printr-un inscris legalizat de notarul public.

Prin aceasta conventie, in cazul in care unul dintre soti isi pierde viata, sotul supravietuitor are dreptul sa preia, fara plata, inainte de partajul mostenirii, unul sau mai multe bunuri comune, detinute in devalmasie sau in coproprietate. 

In cazul unui eventual divort, in conventia matrimoniala se precizeaza modalitatea de partajare a bunurilor dobandite dupa incheierea casatoriei.

Conventia poate include bunurile avute de fiecare sot inainte de casatorie, astfel incat dupa divort nu se vor mai imparti in mod egal.

Dreptul de a lua unul sau mai multe bunuri comune inainte de partaj se numeste clauza de preciput.

Clauza de preciput devine inaplicabila atunci cand comunitatea (convieturirea) inceteaza in timpul vietii sotilor, cand sotul beneficiar a decedat inaintea sotului dispunator ori cand acestia au decedat in acelasi timp sau cand bunurile care au facut obiectul ei au fost vandute la cererea creditorilor comuni.

Clauza de preciput nu este supusa raportului donatiilor (obligatie pe care o au descendentii si sotul supravietuitor de a aduce la masa succesorala bunurile primite ca donatie de la defunct) ci numai reductiunii liberalitatilor (restrangere prin hotarare judecatoreasca a deciziei unei persoane decedate de a-si dona bunurile daca prin aceasta s-a afectat rezerva succesorala a anumitor mostenitori).

In cazul in care conventia matrimoniala este nula sau anulata, intre soti se aplica regimul comunitatii legale, fara a fi afectate drepturile dobândite de tertii de buna-credinta.


Te-ar mai putea interesa: