Cum e sa te trezesti dimineata si sa uiti ani intregi din viata?
Publicat Vineri, 29 iulie 2011, de catre Bogdan Enache
O tanara britanica s-a trezit intr-o dimineata fara sa isi mai aminteasca nimic din ultimii 17 ani de viata. Avea 32 de ani, un baiat de 11 ani iar totul s-a intamplat in 2008.


Naomi Jacobs a avut nevoie de trei ani si de ajutorul familiei si prietenilor sa isi aduca aminte tot ce a uitat brusc, cand s-a trezit din somn, in acea dimineata din 2008. Cand s-a trezit, credea ca este anul 1992, era indragostita de un coleg de scoala, iar primul ministru britanic pe care il stia ea se numea John Major. In oglinda a vazut insa o femeie matura, cu riduri."Apoi a aparut un baiat care mi-a zis <<mama>>. Am inceput sa tip. Nu il cunosteam, credeam ca nu e cu mult mai mic decat mine, nu imi aminteam cand l-am nascut. Eram mai mult decat ingrozita. Voiam la mama!" a declarat Jacobs pentru tabloidul britanic Daily mail .

Ceea ce i s-a intamplat tinerei se numeste amnezie cauzata de stres si nu este un caz unic. Cinci persoane din 100.000 sufera de astfel de episoade, in Marea Britanie, iar medicii avertizeaza ca numarul lor va creste la 23 de cazuri la suta de mii de persoane in urmatorii ani. Acest tip de amenzie nu are un tratament anume, vindecarea depinzand de fiecare persoana in parte si de ajutorul celor din jur.

In cazul lui Naomi Jacobs, amnezia a aparut intr-o perioada in care femeia tocmai divortase, isi facea griji pentru afacerea sa si era stresata si din cauza examenelor pe care trebuia sa le sustina pentru a obtine o diploma in psihologie.

La circa doua luni dupa incident, memoria a inceput sa revina. Abia dupa trei ani si-a recuperat insa toate amintirile, gratie si faptului ca obisnuia sa tina un jurnal iar sora si prietena ei cea mai buna au ajutat-o cu rabdare, explicandu-i ce s-a intamplat in cei 15 ani pe care nu si-i amintea. A trebuit sa invete ce e un email si la ce sunt bune Google sau Youtube.
Naomi si-a povestit experinta intr-o carte.