Drumul Lung spre Cimitirul Vesel - Pe drumurile lui Lese
Publicat Vineri, 05 august 2011, de catre D.M.S.
"Pe drumurile lui Lese" este subtitlul sub care va avea loc in acest an Festivalul "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel". In perioada 14-20 august, suntem invitati sa vedem Maramuresul prin ochii lui Grigore Lese.  Pornim la drum impreuna, in cautarea traditiilor autentice acolo unde ele s-au pastrat intacte: in satul maramuresean.


Unul dintre cele mai interesante, inedite si nonconformiste festivaluri din Romania este dedicat Maramuresului, privit ca zona istorica de traditii. Numele, purtator de semnificatii, "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel", atrage atentia asupra unuia dintre cele mai cunoscute repere europene legate de Maramures, Cimitirul Vesel de la Sapanta, dar reflecta si conceptul de la care a pornit festivalul – ideea de drum, de periplu, pe care festivalul incearca sa il abordeze ca pe o calatorie de cunoastere, intelegere, invatare, regasire a radacinilor. 

ideea festivalului porneste, in mod paradoxal sau nu, de la irlandezul Peter Hurley, devenit roman in cei 17 ani de cand locuieste in Romania. Fascinatia pe care o are descoperind traditiile autentic romanesti a fost motorul care a stat la baza initiativei sale. "Una din putinele tari din lume care mai are traditii vii, oameni care traiesc dupa rituri ancestrale, unul din putinele popoare care mai stiu de unde vin" – descrie Peter Hurley Romania, asa cum o vede, cum o simte si cum incearca sa o impartaseasca lumii intregi.

La prima editie, cea de anul trecut, invitat de onoare a fost Shaun Davey, unul dintre cei mai mari compozitori contemporani ai Irandei, cu o suita muzicala inspirata de Cimitirul Vesel de la Sapanta, interpretata de muzicieni de prima mana din Irlanda. Ca atare, prima editie a festivalului intercultural de traditii Drumul Lung spre Cimitirul Vesel a avut loc la Sapanta.

Editia de anul acesta are multiple contotatii. Drumul Lung spre Cimitirul Vesel se extinde pe o arie mai vasta a Maramuresului. Invitatii din strainatate sunt artisti traditionalisti din diverse tari. Festivalul isi accentueaza dimensiunea de periplu si o castiga si pe aceea de scoala de vara.

Editia din acest an are si o tema: Pe drumurile lui Lese

Dupa participarea la festivalul de muzica traditionala din Croatia si participarea la Scoala de Vara de la Dublin, Lese se pregateste de Festivalul "George Enescu" si de alte drumuri.

Popasul va fi, ca in fiecare an, vara, Maramuresul, locul sau de obarsie.

Editia din acest an a DLCV ii este dedicata muzicianului si muzicologului Grigore Lese. 

Desfasurare

Festivalul de anul acesta are ca subtitlu "Pe drumurile lui Lese". Intre 14 si 20 august suntem invitati sa-i calcam pe urme la propriu si la figurat. Tabara generala va fi in Targu Lapus, locul sau de obarsie.

Suntem invitati sa vedem Maramuresul prin ochii lui Lese. Vom porni impreuna cu artistul pe drumurile vietii lui. Prima oprire: biserica unde a primit numele de Grigore. Este o intalnire de taina, in care omul Lese multumeste prin muzica lui Dumnezeu pentru darurile pe care le-a primit pe parcursul vietii de pana acum. Recitalul se numeste "Cand se ingana ziua cu noaptea", o introspectie in dialog cu divinitatea, la margine lumilor. Lese va canta in curtea bisericii, in semn de smerenie. 

In zilele urmatoare, va invitam intr-un pelerinaj la bisericile de lemn ramase in Maramures, in vizita la mesterii artizani pentru care vin turistii straini in Romania, la cumparaturi. Ii vizitam la ei acasa, nu ii rupem de vatra ca sa ii aducem intr-un spatiu impropriu. Grigore Lese ne va fi gazda si ghid in toate aceste peripluri.

Lese vrea sa ne arate Maramuresul asa cum e de-adevaratelea, asa ca a stabilit intalniri cu ciobani, la stane din diverse sate si chiar o vizita la targul de vaci. 

Seara mergem "La crasma", asa cum se face de secole. Vor canta muzicanti si muzicieni din Romania si din strainatate – Irlanda, Ucraina, Cehia, Ungaria, Polonia, Iran. muzica autohtona  "de crasma" va fi reprezentata de Mambo Siria.

In ultima seara a festivalului, artistii se vor reuni pe o pajiste de poveste pentru un concert colectiv, coordonat de muzicianul Grigore Lese. Culturile si traditiile popoarelor vor fi puse fata in fata, in cautarea filonului comun. Grigore Lese stie ca acesta exista.

Pornit din Tara Lapusului, Grigore Lese este si va ramane in sufletul lui un taran. Preocuparile sale sunt insa cu mult mai variate, iar intrebarile domniei sale fara numar. Pentru sufletul lui si al oaspetilor, Lese a invitat in Ţara Lapusului oameni dragi cu care ne vom intani in discutii si conferinte, pe parcursul zilelor magice de festival: Sorin Dumitrescu si alte personalitati ale elitei culturale.