Etica la locul de munca
Publicat Luni, 09 mai 2011, de catre Andreea Nestian
Idiferent de postul ocupat intr-o firma, principiile etice trebuie sa stea la baza actiunilor tale. Apare de multe ori intrebarea...cat de morala trebuie sa fiu? Daca toti ceilalti incalca regulile, eu as putea sa o fac?


Trebuie sa stii ca esti responsabila de toate actiunile tale si ca trebuie sa-ti asumi toate compromisurile. Toate abaterile de la regulile morale ale institutiei se vor rasfrange in imaginea pe care incerci sa o creezi in ochii colegilor si sefilor tai.

 

Vrei sa fii un model de comportament pentru colegii tai, ori esti adepta zicalei "scopul scuza mijloacele"?

 

Indeplinirea pe termen lung a standardelor tale ar trebui sa aiba prioritate in fata atingerii unor obiective pe termen scurt, nebazate pe efort si sinceritate. Valorile, caracterul si integritatea sunt cele care te ajuta sa promovezi, nu micile "siretlicuri" de moment. Oferind propriul exemplu colegilor tai, mai ales daca esti tu insati sefa, poti pretinde de la acestia acelasi comportament.

 


In activitatea ta, este bine sa gandesti ca un membru al unui colectiv. Deciziile tale te vor afecta doar pe tine sau si pe colegii tai? Rezultatele actiunilor tale vor fi benefice pentru indeplinirea scopului propus? Poti actiona dupa propriile reguli, contrazicand normele etice ale companiei, insa iti risti credibilitatea. Si poate chiar incalci legea! Reguli ca cele privind comportamentul la birou, tinuta, programul de lucru, reguli privind fumatul si altele traseaza linia ce trebuie respectata de toti angajatii.

 


Gandeste-te la binele tau, dar si la al celor din jurul tau. Lucrurile pot lua o intorsatura, neasteptata, cand te astepti mai putin. Persoane cu care intri putin in contact sau pe care le domini managerial iti pot deveni parteneri oricand.

 

O alta regula care nu trebuie sacrificata este sa faci aprecieri juste, atat din punctul tau de vedere, cat si din perspectiva celorlalti. Nu avantaja sau dezavantaja nedrept pe niciunul din colegii tai.

 

Respecta-ti credintele si principiile. Nu le incalca doar penru oportunitati de moment. Respecta-ti colegii si sefii pentru o relatie profesionala eficienta.


Adelina Titire


Cuvinte descriptive:

Te-ar mai putea interesa: