Familia eco: tips & tricks
Publicat Marti, 19 iulie 2011, de catre D.M.S.
femei elegante, cu rochii voalante, pedaland alert in drum spre serviciu sau transportandu-si copiii in cosuletul special atasat de bicicleta – iata cum olandezele au transformat responsabilitatea fata de mediu intr-un adevarat stil de viata eco!


Adeseori, o astfel de atitudine fata de o problema serioasa a secolului XXI este nu doar foarte eficienta in tratarea ei, dar poate da frau liber creativitatii in plan personal

Te-ai gandit vreodata ca un stil de viata sanatos si atent fata de mediu poate aduce o multime de suprize placute pentru tine si cei dragi? Iata, mai jos, cateva ponturi pentru o familie eco si fun, in acelasi timp:

Mersul pe bicicleta

In Romania, in ultimii ani, bicicleta este preferata din ce in ce mai mult ca alternativa a masinii personale sau a mijlocului de transport in comun, de catre oameni cu initiativa, preocupati de sanatatea lor si de reducerea poluarii. Dincolo de energia si buna dispozitie pe care ti le poate oferi pedalatul in drum spre serviciu, iti mai dam un motiv pentru folosirea bicicletei: esteticizarea peisajului urban cu un strop de diversitate! O rochie de vara alaturi de o bicicleta colorata pot face minuni pentru starea ta de spirit in drumul spre birou.

Daca inca eziti sa te aventurezi pe bicicicleta in interes de serviciu, poti oricand transforma zilele de weekend in excursii relaxante alaturi de familie – plimbari cicliste in parcuri sau drumuri de munte si tara, menite sa va apropie si sa creeze momente memorabile!

vacantele eco

Nu trebuie sa renunti la confort daca vrei o vacanta eco pentru familia ta - este suficient doar sa alegi cu grija locul destinatiei si sa optezi pentru cazare intr-un resort eco-friendly. Iar daca esti dispusa sa accepti provocarea unei aventuri in natura, atunci poti opta pentru o vacanta la cort, la munte, in Delta sau la mare. Printre avantaje se numara descoperirea unor locatii mai putin cunoscute, dar cu mare potential, experiente noi in materie de calatorii si mai multa distractie alaturi de cei dragi!

Responsabilitatea in propriul camin

De cele mai multe ori, comportamentul pe care il adoptam in spatiul intim al casei se extinde si in modul in care reactionam in spatiul public. De aceea, educatia eco a copilului si a familiei este importanta pentru ca determina o atitudine responsabila si in exteriorul caminului. Pentru a avea o familie eco si un viitor sanatos si sigur pentru cei mici, incepeti cu pasi marunti: incercati sa optati pentru utilizarea unor resurse care consuma mai putina energie (de ex. becurile ecologice) si pentru materiale care se pot recicla usor.

O alta sugestie utila pentru caminul eco-friendly este colectarea selectiva – invata-i pe cei mici sa arunce deseurile conform categoriei de material (menajer, hartie, plastic si metal sau sticla); pentru asta poti folosi recipiente speciale si separate. Tot ce trebuie sa faci este:

SA IDENTIFICI deseurile de ambalaje din locuinta ta!

SA PRESEZI deseurile de ambalaje din plastic si metal sau cartoanele, inainte de depozitare, pentru a economisi spatiul!

SA DEPOZITEZI deseurile de ambalaje SEPARAT de gunoiul menajer!

SA DEPUI deseurile colectate separat in containere galben, verde si albastru!

Invata-ti familia ca deseurile de ambalaje nu sunt gunoi, ele sunt produse valoroase, care numai depuse separat de gunoiul menajer (deci necontaminate), vor putea fi transformate in alte produse!

Gatitul eco

In mancarea pe care o gatesti zilnic, consumi ingrediente – deci bani, energie electrica si generezi foarte multe ambalaje. stilul eco vine, in primul rand, cu provocarea de a gati nu doar mai sanatos si mai econimic, dar si mai divers: retetele disponibile in acest sens sunt apetisante si foarte creative. Majoritatea preparatelor eco presupun un mod de preparare fara consum de energie electrica sau cu unul scazut. Partea mai putin cunoscuta a bucatariei eco consta in alegerea ingredientelor care nu sunt supraambalate (care nu au ambalaje nefolositoare in plus). 

De asemenea, te poti juca cu cei mici in timp ce gatesti si iti poti surprinde sotul, in acelasi timp, cu informatii extrem de utile, de tipul:

Stiai ca sticla are nevoie de 1.000.000 de ani pentru a se descompune in bucatele mici?

Stiai ca descompunerea naturala a plasticului in mediul inconjurator necesita peste 500 de ani din cauza materialelor care il alcatuiesc?

Stiai ca este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hartie?