Favoritul criticilor la Cannes, in premiera la Bucuresti
Publicat Joi, 15 septembrie 2011, de catre Bogdan Enache
filmul „Le Havre”, in regia lui Aki Kaurismäki, va fi proiectat in premiera in Romania, in cadrul Les films de Cannes à Bucarest, care va avea loc intre 14 si 20 octombrie 2011.


Aflat la a doua editie, evenimentul va aduce, in premiera absoluta, cateva dintre cele mai apreciate, discutate sau premiate filme din selectia de anul acesta a Festivalului de la Cannes.

Programul va fi intregit de o selectie de filme romanesti care au ajuns la prestigiosul festival in ultimii zece ani.


Proiectiile vor avea loc la Cinema Studio si Noul Cinematograf al Regizorului Roman, din cadrul Muzeului Ţaranului Roman.


Suprarealist, tandru, atasant, amuzant, boem – filmul „Le Havre” a sedus anul acesta jurnalistii de la Cannes, care l-au aplaudat minute in sir la premiera si l-au dat drept favorit la Palme d’Or. Mica bijuterie a cineastului finlandez Aki Kaurismäki este o comedie despre prietenia dintre un batran artist si un baietel african imigrant, urmarit de politie, care incearca sa-si regaseasca mama.

stilul aparte, inconfundabil al lui Kaurismäki este, dupa cum remarca publicatia „Variety”, „o placere de la un capat la altul”.


In mai, pelicula a obtinut Premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de film) si o mentiune speciala din partea Juriului Ecumenic de la Cannes. Totodata, a fost nominalizata la Premiul LUX, acordata de Parlamentul European, si este propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain.


Tot in premiera absoluta in Romania, Les films de Cannes à Bucarest aduce „This Must Be the Place”, primul film in limba engleza al regizorului italian Paolo Sorrentino (premiat in 2008 la Cannes pentru „Il Divo”). Sean Penn – machiat si imbracat pe modelul Robert Smith, de la The Cure – joaca rolul unui fost star rock care decide, atunci cand tatal sau moare, sa termine ceea ce el nu reusise: sa-l razbune pentru o umilinta pe care o suferise in timpul Holocaustului.

In distributie mai figureaza Frances McDormand, Harry Dean Stanton, Kerry Condon, Judd Hirsch si Eve Hewson, fiica lui Bono, solistul de la U2.  


O surpriza placuta pentru cinefili va fi si „Arirang”, cel mai recent film al regizorului sud-coreean Kim Ki-duk, distins cu Marele Premiu al sectiunii Un Certain Regard (ex aequo cu „Stopped on Track”, de Andreas Dresen). In „Arirang”, un film-confesiune, cineastul intoarce camera inspre el si isi chestioneaza alegerile, trecutul, succesul. Unul dintre cei mai celebrati autori asiatici, Kim Ki-duk a regizat 16 filme, majoritatea incluse in marile festivaluri - „Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring”, „Breath”, „The Isle” si „Samaria” sunt cateva dintre cele mai cunoscute pelicule ale sale.


„Route Irish”, un alt titlu din program, va genera cu siguranta discutii despre razboiul din Irak, asa cum a facut-o si la Cannes, in 2010. Regizorul britanic Ken Loach – premiat cu Palme d'Or pentru „The Wind That Shakes the Barley” (2006) – chestioneaza metodele brutale ale armatei, crimele comise in numele statului si felul in care soldatii trateaza populatia irakiana. In „Route Irish”, un contractor privat in Irak incearca sa afle ce s-a intamplat cu adevarat cu prietenul sau, mort in conditii suspecte. Titlul filmului vine de la numele drumului – periculos - care leaga Zona Verde din Bagdad de aeroport.


Spectatorii vor putea viziona si laureatul cu Palme d’Or de anul acesta, „The Tree of Life”, in regia lui Terrence Malick, cu Brad Pitt si Sean Penn pe afis – o ocazie rara, pentru ca pelicula nu va rula in cinematografele din Romania.

In program se vor regasi si „Melancholia” lui Lars Von Trier, pentru care Kirsten Dunst a primit trofeul de interpretare feminina la Cannes, sau „Midnight in Paris”, savuroasa comedie a lui Woody Allen.


Ca si la prima editie a evenimentului, cand Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, si regizorii Gaspar Noé, Kornél Mundruczó si Sergei Loznitsa s-au intalnit cu publicul la Bucuresti, proiectiile vor fi urmate de Q&A-uri cu cineastii invitati.


Programul Les films de Cannes à Bucarest va fi anuntat pe parcurs si va fi disponibil, in luna octombrie, pe site-ul www.filmedefestival.ro .