Gastrita - cauza, simptome si complicatii
Publicat Joi, 19 mai 2011, de catre R.I.
Gastrita este o afectiune in care mucoasa gastrica este inflamata. Mucoasa stomacului contine celule speciale care produc acid si enzime, care ajuta la descompunerea hranei pentru digestie, si mucus, care protejeaza mucoasa stomacului de acid. Cand mucoasa stomacului este inflamata, se produce mai putin acid, enzime si mucus.


Gastrita poate fi acuta sau cronica. Inflamarea severa brusca a mucoasei gastrice se numeste gastrita acuta. Inflamatia care dureaza o lunga perioada de timp se numeste gastrita cronica. In cazul in gastrita cronica nu este tratata, aceasta poate dura ani de zile sau chiar o viata.

Eroziune gastrica este un tip de gastrita care adesea nu provoca inflamatii semnificative, dar poate fi tinuta departe dee mucoasa stomacului. Gastrita eroziva poate provoca sangerari, eroziuni sau ulcere. Gastrita eroziva poate fi acuta sau cronica.

Relatia dintre gastrita si simptome nu este clara. Termenul de gastrita se refera in special la inflamarea anormala a mucoasei stomacului. Oameni care au gastrita pot avea dureri sau poti simti un disconfort in partea superioara a abdomenului, dar multi oameni cu gastrita nu au nici un simptom.

Termenul de gastrita este uneori folosit gresit pentru a descrie orice simptom de durere sau disconfort in partea superioara a abdomenului. Multe boli si tulburari pot duce la aceste simptome. Majoritatea persoanelor care au simptome la nivelul abdomenului superior nu au gastrita.

Care sunt simptomele gastritei

Multe persoane cu gastrita nu au nici un simptom, dar unii oameni au avut simptome  precum: 

- Disconfort abdominal superior sau dureri;

- Greata;

- Varsaturi.

Aceste simptome sunt, de asemenea, numite dispepsie.

Gastrita eroziva poate provoca ulcere sau eroziuni in mucoasa gastrica care poate sangera. Semnele de sangerare la nivelul stomacului includ:

- Sange in voma

- Scaune de culoare neagra

- Scaun cu sange

Care sunt complicatiile gastritei?

Cele mai multe forme ale gastritei cronice nespecifice nu determina simptome. Cu toate acestea, gastrita cronica este un factor de risc pentru boala de ulcer peptic, polipi gastrici si tumori benigne sau maligne gastrice. Unii oameni cu gastrita cronica H. pylori sau gastrita autoimuna dezvolta gastrita atrofica.

Gastrita atrofica distruge celulele din mucoasa stomacului care produce acizi si enzime digestive. Gastrita atrofica poate duce la doua tipuri de cancer: cancer gastric si limfom gastric al tesutului limfoid asociat mucoasei (MALT).


Te-ar mai putea interesa: