Grupa de sange ar putea avea legatura cu fertilitatea
Publicat Joi, 14 iulie 2011, de catre Andreea Nestian
grupa sanguina a unei fenei poate da indicii importante legate de fertilitatea ei, arata un nou studiu.


Statisticile indica faptul ca dintr-un grup de femei, in jurul varstei de 30 de ani, care au solicitat ajutor medical de fertilizare, cele cu grupa sanguina O au mai multe sanse decat celelalte sa prezinte o rezerva ovariana diminuata - adica mai putine ovule si, implicit, mai putine sanse ca ovulele sa fie fecundate.

 

Desi datele nu pot confirma inca faptul ca grupa de sange afecteaza fertilitatea, studiul poate folosi la demararea unor cercetari ulterioare care sa ajute in descoperirea unui tratament eficient pentru infertilitate.

 

Medicii se asteapta ca semnele infertilitatii sa apara la pacienti de 30. 40 de ani, insa uneori ele sunt vizibile si mai devreme. Acest lucru se intampla din cauza ca organismul femeii, desi la o varsta frageda, se comporta precum ar fi mai batran si astfel produce mai putine ovule.

 

Cercetatorii masoara nivelul hormonului de stimulare foliculara (FSH) pentru a vedea daca femeia are o rezerva ovariana diminuata: nivelul ridicat al acestui hormon indica infertilitate. Cu toate acestea, femeile tinere care apeleaza la tratamente de fertilitate nu sunt mereu supuse unui control al nivelului FSH.

 

Cercetatorii au realizat studiul pe 544 de femei, cu varsta de aproximativ 35 de ani, care au apelat la tratamente de fertilitate in clinici din Connecticut si New York. Luand in considerare factorul de varsta, ei au constata ca subiectii cu grupa sanguina 0 erau de doua ori mai predispusi la a prezenta un nivel ridicat de FSH, decat cei cu grupele sanguine A si AB.

In grupul de studiu au fost prea putine femei cu grupa sanguina B, pentru ca rezultatele analizelor sa fie concludente si sa se poata generaliza.

 

Pentru tinerele cu grupa sanguina O, medicii recomanda controale periodice, pentru a se putea stabili riscul unor probleme de fertilitate, mai tarziu in viata.

 

Totusi, pentru ca cercetarile au fost efectuate doar pe femei care au apelat la tratamente de fertiliatte, specialistii apreciaza ca rezultatele nu se pot generaliza pe toata populatia. Un nivel ridicat de FSH poate fi prezent si la femeile fertile.

Urmatorul pas in cercetare ar fi ca medicii sa identifice daca legatura dintre grupa de sange si fertilitate se aplica la femeile sanatoase, din toata lumea.

 

Ipoteza de baza este ca sistemul molecular care determina grupa sanguina ar putea afecta celulele ovariene. Celulele rosii au un identificator molecular care apare ca o proeminenta pe suprafata celulei. Persoanele cu grupele de sange A, AB si B au enzime care modifica aceasta proeminenta in timp ce la persoanele cu grupa sanguina 0 nu se identifica nicio schimbare. Este posibil astfel ca o parte a procesului care declanseaza aceste modificari sa afecteze si functionarea celulelor ovariene.


Te-ar mai putea interesa: