Hartuirea sexuala la locul de munca
Publicat Luni, 09 mai 2011, de catre Andreea Nestian
O atingere ca din greseala, o ocheada galesa, un flirt nevinovat, niscaiva glume cu dublu inteles din partea sefului? Pana aici nimic "grav". Insa, cand acestea sunt insotite de conditionarea unei promovari, a unei mariri de salariu ori de primirea unor stimulente financiare, atunci lucrurile se schimba radical. In aceasta situatie, vorbim, fara doar si poate, de hartuirea sexuala.


Este greu de spus ce ar fi mai bine de facut. Riscul de a fi data afara pentru ca nu ai stiut sa "taci" este foarte mare. Insa nu te lasa intimidata! Ia atitudine indiferent daca acest act de curaj te poate costa jobul. Pentru un job, unde nu te poti dezvolta profesional, nu merita sa faci niciun compromis. 


Deci, ce este de facut in aceasta situatie?

De la primul pas pana la ultimul se urmareste eliminarea "agresorului", pentru o atmosfera de lucru linistita.

In primul rand renunta la tinutele provocatoare. NU trebuie sa-ti pui haine cernite, dar o vestimentatie decenta te ajuta sa pastrezi distanta.

Al doilea pas pe care trebuie sa-l faci este sa pui punctul pe "i". Discuta politicos cu "agresorul" si atrage-i atentia. Spune-i clar ca te deranjeaza atitudinea lui. "Stii, comportamentul asta ma deranjeaza. Te rog frumos sa incetezi, altfel voi fi silita sa iau masuri".

Daca simti ca discutia nu ti-a fost de niciun ajutor apeleaza la ajutorul colegilor de birou. Si acestia ii pot atrage atentia!


Nici asa nu se "potoleste"? Atunci joaca dur! Ameninta-l ca te vei plange sotiei sau prietenei!

Daca hartuirea continua, nu te opri si nici nu te gandi sa demisionezi! Pentru ce sa-ti pierzi jobul in loc sa-l pui la punct si sa fie el cel care sa-si paraseaca locul de munca? Fa o plangere scrisa, adresata conducerii si solicita si sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentantilor salariatilor. Sigur il va pune pe ganduri; asta daca nu va renunta!

Ultimul pas pe care trebuie sa-l faci este sa introduci plangere in instanta. Cu o amenda intre 150 si 1.500 de lei sunt sanse ca tipul sa se "calmeze" si sa-si revizuiasca comportamentul.

Chiar daca vei fi pusa in tot felul de situatii in care vei fi "victima" pastreaza-ti coloana vertebrala. NU te "vinde" pentru un salariu mai mare sau pentru o promovare. In timp acestea nu vor mai insemna pentru tine decat umilire si suferinta.

Raluca Ionita

sursa: femina.ro