Importanta celulelor stem
Publicat Joi, 08 septembrie 2011, de catre R.I.
Celulele stem au potential remarcabil de a dezvolta mai multe tipuri de celule diferite in organism in timpul vietii intrauterine, dar si in adolescenta. In plus, in mai multe tesuturi, celule stem servesc ca un fel de sistem de reparare intern, dividandu-se fara limita pentru a reface alte celule, atata timp cat persoana sau animalul este inca in viata.


 

Cand o celula stem se divide, fiecare noua celula are potentialul fie de a ramane o celula stem sau sa devina un alt tip de celule cu o functie specializata, cum ar fi o celula musculara, o celula de sange sau neuroni.
 
Celulele stem se deosebesc de celelalte tipuri de celule prin doua caracteristici importante. In primul rand, ele sunt celule nespecializate capabile sa se regenereze singure prin divizarea celulara, uneori chiar si dupa lungi perioade de inactivitate.
 
In al doilea rand, in anumite conditii fiziologice sau experimentale, ele pot fi induse pentru a deveni un tesut - sau organ - celule specifice cu functii speciale. In unele organe, cum ar fi intestine si maduva osoasa, celulele stem se divid in mod regulat pentru a repara si inlocui tesuturile uzate sau bolnave. In alte organe, cum ar fi pancreasul si inima, celulele stem  se divid numai in conditii speciale.
 
Pana de curand, oamenii de stiinta au lucrat in principal cu doua tipuri de celule stem de la animale si la om: celule stem embrionare si non-embrionara "somatice" sau celule stem "adulte".
 
In 2006, cercetatorii au facut o alta descoperire prin identificarea conditiilor care ar permite ca unele celule adulte specializate sa fie "reprogramate" genetic. Acest nou tip de celule stem se numesc celule stem pluripotente induse (iPSCS).
 
Celulele stem sunt importante pentru organismele vii din mai multe motive. In primele 3 - 5 zile ale embrionului, numita blastocist, celule conduc la cresterea intregul corp al organismului, inclusiv  mai multe tipuri de celule specializate si organe, cum ar fi inima, plamani, piele, sperma, ovare si a altor tesuturi.
 
In unele tesuturi adulte, cum ar fi maduva osoasa, muschi, si creier, populatiile discrete de celule stem adulte genereaza inlocuitori pentru celule care se pierd prin uzura normala sau boala.
 
Diferenta majora intre celulele stem embrionare si cele adulte deriva din originea lor, si anume din organismul din care sunt recoltate. Celulele stem embrionare provin din embrioni cu varsta de maxim 7 zile, care pot fi, la randul lor, donati sau produsi in exces in timpul proceselor de fertilizare in vitro. Celulele stem adulte sunt fie prelevate din organisme adulte, fie din cordonul ombilical.
 
Sangele  placentar reprezinta o valoroasa sursa de celule stem, nasterea fiind singurul moment in care acesta se poate  recolta.  
 
Costul unei recoltari a celulelor stem la nastere
 
tarifele bancilor de celule stem din Romania difera, fiindca se tine cont si de conditiile de pastrare.
Pretul serviciului Cryo-Save de stocare pe 20 ani a patru probe (doua probe de celule stem din sange si doua probe de tesut, din cordonul ombilical, in doua banci) este echivalentul a 24,38 Euro/an. 
 
Stem Sure ofera clientilor sai servicii de recoltare, transport, calificare si prelucrare a probei de sange ombilical in Copenhaga, Danemarca, pentru suma de 850 de euro. Costul anual pentru serviciile de stocare in conditii de criogenie este de 70 Euro + TVA/an. contractul de stocare se semneaza pe o perioada de 18 ani, deoarece dupa aceasta perioada copilul va deveni major si doar el va putea decide ce va face in continuare cu propriile celule stem.
 
La Biogenis, plata este esalonata in mai multe etape si, in functie de contractul ales, este cuprinsa intre 1.300 de euro si 1.700 de euro. La Steam Health Unirea, pretul prelevarii de celule stem, stocarii si criogenarii este de aproximativ 1.500 de euro. 
 
Celulele stem din sangele ombilical sunt depozitate in azot lichid, la o temperatura de aproximativ -196 de grade Celsius, pentru a asigura mentinerea lor intr-o stare perfecta. 
 
Prima recoltare de sange placentar in Romania a avut loc in martie 2006. Cord Blood Center, prima banca de celule stem din tara si cea care a realizat recoltarea, este prima si singura banca de celule stem din Romania care detine 2 banci pe teritoriul tarii, una la Cluj si cealalta la Bucuresti.  
 
Daca in 2006 exista o singura companie de profil, numarul jucatorilor de pe piata celulelor stem a ajuns astazi la 11. Dintre acestia, doar 3 detin banci operationale in Romania, restul depozitand sangele recoltat la bancile din strainatate. 
 
Ce trebuie sa faci pentru a-i recolta bebelusului tau sange placentar
 
In luna 6-7 de sarcina , trebuie sa contactezi o firma care iti va trimite kit-ul de recoltare si care ulterior va criogena si va pastra ani de zile aceasta proba. Dupa ce inchei un contract, cu 6 saptamani inainte de data probabila a nasterii, primesti kit-ul de prelevare. 
 
De asemenea, firma care va pastra aceasta proba biologica, va asigura transportul rapid al sangelui imediat dupa nastere. Cand mergi la maternitate, iti iei cu tine si acest colet si il dai medicului, caruia ii spui in prealabil despre decizia ta. 

 Te-ar mai putea interesa: