Inventate de copii, folosite de oameni mari
Publicat Luni, 06 iunie 2011, de catre Andreea Nestian
Sunt destul de putine lucruri pe care le stim despre modul in care au aparut diverse obiecte, unele pe care le folosim in fiecare zi. Cu atat mai surprinzator este sa aflam ca unele au fost inventate chiar de copii de doar 4-5 ani. copiii au capacitatea extraordinara de a gasi rezolvari simple unor probleme pe care adultii le vad foarte complicate. Nimeni nu a reusit inca sa gaseasca o explicatie acestui mister: poate fi datorita expunerii limitate la problememe vietii sau poate fi datorita imaginatiei lor debordante. Cert este ca, din lumea lor copilareasca, au vazut o problema si au venit cu o solutie.


Iata cateva dintre inventiile atribuite unor persoane care nici macar nu aveau varsta legala pentru a merge la vot:

Camionul de jucarie. Anul acesta a implinit 48 de ani
toy_truck.jpg

In urma cu 48 de ani, un copil de doar 6 ani a avut o idee care a marcat intreaga industrie a jucariilor. Robert Patch a regandit modelul clasic de camion, intr-o jucarie care se poate desface in mai multe piese si recompune apoi intr-un model diferit. Schitele lui, patentate pe 4 iunie 1963, au devenit template-ul jucariilor pe care astazi le facem cadou celor mici.

Inghetata pe bat
inghetat_bat.jpg

...inventata de un copil de 11 ani. Frank Epperson a intrat in istorie din anul 1905, dupa ce si-a lasat bautura afara, peste noapte, sa inghete, cu un bat in pahar. 18 ani mai tarziu, Epperson a inceput sa-si vanda inventia.

Poarta de siguranta
usa_grilaj.jpg

In anul 2009, Tharon Trujillo, elev in clasa a 5-a, a inventat poarta de siguranta, cu inchidere automata, conceputa pentru a se potrivi oricarei usi standard. Astazi, poarta de sigurnta este folosita de catre parintii care vor sa sporeasca siguranta bebelusilor la iesirea din diverse camere din casa sau la nivelul scarilor.

Buzunarul pentru scaunul cu rotile
buzunar_scaun_rotile.jpg

In anul 2004, Chandler Macocha a venit cu ideea atasarii unui buzinar simplu la scaunul cu rotile, pentru a fi folosit ca spatiu de depozitare. Macocha avea doar 14 ani si toata lumea se intreaba de ce oare nimeni nu s-a gandit la asta inainte.

Seringile de unica folosinta
seringi.jpg

In anul 1995, Elizabeth Nathan si Gabriella Pollack, ambele de 19 ani, au decis sa caute o solutie pentru a impiedica raspandirea virusului HIV prin intermediul seringilor. Astfel, tinerele au inventat un tip de seringa care ramane blocata dupa prima folosire.

Castile
casti.jpg

In anul 1858, Chester Greenwood, un tanar in varsta de 15 ani, a venit cu ideea castilor, in timp ce patina pe gheata. El s-a gandit ca are nevoie de ceva care sa-i tina de cald la urechi in timpul patinajului, dar fara insa sa-i creeze alergii, precum caciula sau esarfa. Astfel, el si-a confectionat o bandana cu doua bucle de sarma la capete, peste care bunica lui i-a cusut doua petice de blana.

Dupa ce si-a patentat creatia, Greenwood a devenit atat de bogat incat si-a putut permite sa aprovizioneze intreaga armata americana in timpul Primului Razboi Mondial.

Test pentru depistarea cancerului in faza incipienta
ben_janet_song.jpg

In anul 2009, Ben Song (15 ani) si sora lui Janet Song (16 ani) au inventat un test revolutionar care le permite medicilor sa descopere primele semne ale cancerului, prin analiza urinei. Cei doi adolescenti si-au perfectionat metota intr-un laborator al universitatii Denver si, in anul 2010, au aplicat pentru patentare.

Tableta pentru exercitii
keagan_bolibol_tableta.jpg

Keagan Bolibol (11 ani) era mereu criticata de profesoara de matematica pentru modul dezordonat in care isi scria temele pentru acasa. Ca sa rezolve aceasta problema, copila a ales sa-si rezolve problemele pe o tabla pe care sa scrie cu carioca, iar in caietul de teme  sa treaca doar rezultatul. Pentru ca tabla era mult prea mare sa o care cu ea la scoala, Keagan a venit cu ideea de a micsora tabla, la un format care sa-l permita sa-l ataseze caietului de teme. A mers apoi cu inventia ei la un concurs de talente, si in anul 2007 a decis sa-si vanda ideea.   

masina de jucarie de transport pentru copii
riding_car.jpg

La doar 6 ani, Spencer Whale a devenit unul dintre cei mai tineri inventatori din istorie. Micutul si-a petrecut copilaria incercad sa-i ajute pe ceilalti copii care aveau probleme de sanatate si a inventat pentru ei o masinuta de jucarie, la dimensiuni acceptabile, care sa le permita sa se deplaseze si sa se joace prin spital fara sa-si puna in pericol operatiile.

Doi ani mai tarziu, Spencer a venit cu o noua inventie.

Dupa ce mama lui s-a imbolnavit de inima si a primit un stimulator cardiac, copilul a inventat o bratara elastica ce transmitea informatiile EKG prin intermediul unei solutii electrolitice.


Cuvinte descriptive:

Te-ar mai putea interesa: