Laptele praf pentru copii poate contine arsenic
Publicat Vineri, 24 februarie 2012, de catre Famme.ro
Arsenicul este un element metalic extrem de toxic, despre care s-a demonstrat ca mareste riscul de cancer. El a fost depistat in siropul de orez brun, alimentele organice si formulele de lapte praf pentru copii.


Aceasta substanta chimica periculoasa, cunoscuta sub numele de arsenic anorganic, se gaseste in mod natural in sol si este utilizata pe scara larga ca pesticid. In anul 2009, arsenicul a fost interzis. Substanta poate afecta plamanii, vezica urinara, ficatul si chiar functionarea creierului.

Cercetatorul Brian Jackson, de la Institutul national de Stiinte Medicale legate de Mediu de la universitatea Dartmouth din New Hampshire, afirma ca echipa sa a descoperit in formula pentru bebelusi, a carei principal ingredient este siropul de orez brun, un nivel de arsenic de sase ori mai mare decat norma admisa in astfel de preparate. Explicatia este ca orezul in crestere are nevoie de un mineral din sol numit siliciu, iar arsenicul este asemanator cu siliciul din punct de vedere chimic. In momentul in care plantele de orez sunt in crestere, absoarb atat siliciu cat si arsenicul, care se gaseste, de asemenea, in pamant. In procesul de fermentare al orezului, pentru a obtine sirop organic de orez, arsenicul se dizolva usor in amestecul apos si devine o parte din sirop.

Probele de studiu s-au efectuat pe 17 tipuri de lapte praf, cereale si 29 de probe achizitionate de la magazinele alimentare din zona Hanovra. Potrivit cercetatorilor, niveluri ridicate de arsenic s-au gasit in batoane de cereale si in cele energetice.

Pentru a evita situatiile neplacute, parintii sunt sfatuiti sa citeasca eticheta de pe produsele alimentare pentru copii si sa se gandeasca de doua ori inainte de a cumpara alimente pentru sugari care contin sirop organic de orez. 

Foto: Hepta

autor: Birca Larisa


Te-ar mai putea interesa: