Mai sunt la moda povestile de adormit copiii?
Publicat Vineri, 06 mai 2011, de catre Famme.ro
"A fost o data ca niciodata"... o lume perfecta, fara griji, fara probleme... lumea copilariei in care micutul tau traieste, si pe care tu, ca parinte, ai datoria sa o veghezi.


Inca din primii ani de viata copilul tau are nevoie sa te simta aproape si citirea unei povesti inainte de culcare, este un bun prilej sa-i arati ca esti langa el.


Desigur, copiii interactioneaza cu cartea si cu cititul in diferite moduri, in functie de varsta.


Daca pentru nou-nascuti, cititul intareste legatura cu parintele si creeaza o atitudine pozitiva fata de carte, pe masura ce copilul creste, povestile pot deveni un instrument educational. Peripetiile "lupului cel rau" si ale "fiului de imparat" ii creeaza o viziune asupra lumii. Lupta binelui impotriva raului si triumful unuia asupra celuilalt este ceea ce fiecare copil retine, atunci inchide ochii.


El afla astfel ca dupa o lupta cu "balaurul" sau dupa mai multe teste la care ii supune "vrajitoarea cea rea", "printul" si "printesa" "traiesc fericiti pana la adanci batraneti".


Si iata cum basmele devin o modalitate de a insufla celor mici ideea ca trebuie sa fie puternici in viata, sa lupte pentru ceea ce-si doresc dar, in acelasi timp, sa fie buni, prietenosi, altruisti. Cu timpul, aceste notiuni devin tot mai clare, dar rolul tau nu este nici pe departe indeplinit.


Cu cat micutul tau inainteaza in viata, cu atat el incepe sa-si formeze personalitatea, iar tu va trebui sa-i modelezi firea in asa fel incat sa nu cada in nici una dintre extreme: nici sa devina exagerat de violent, dar nici ajunga incapabil sa-si expuna punctul de vedere.


Pe de alta parte, o poveste in fiecare seara ii va imbogati copilului tau vocabularul, ii va stimul imaginatia si, intr-un final, ii va trezi interesul pentru lectura.


Este foarte important ca in fiecare etapa a varstei, sa-i citesti copilului tau povestile pe care el le poate intelege, intamplarile pe care le poate asimila, in cuvinte pe care le cunoaste. Pozele, imaginile, desenele din carte dar si explicatiile in plus sunt si ele bine-venite pentru a intregi semnificatiile textului.


Asa ca, in fiecare seara rezerva-ti 15-20 minute, pentru a-i citi copilului tau o povestioara si ajuta-l sa se dezvolte frumos!


Cuvinte descriptive:

Te-ar mai putea interesa: