Mamele singure, mai predispuse la probleme de sanatate-studiu
Publicat Luni, 06 iunie 2011, de catre Andreea Nestian
Un copil aduce schimbari majore in viata oricarei femei, dar se pare ca mamele singure sunt mult mai predispuse problemelor de sanatate. Potrivit unui studiu recent, femeile care se apropie de 40 de ani si care au nascut primul copil fara a fi implicate intr-o relatie stabila au mai multe probleme de sanatate decat cele care erau casatorite la momentul primei nasteri.


Stresul si problemele financiare par a fi principalele greutati cu care se confrunta mamele singure, spun cercetatorii care au efectuat studiul.


"Stim ca aceste probleme sunt mult mai comune printre mamele singure si ambele sunt implicate in aparitia unor probleme de sanatate" a explicat Prof. Dr. Kristi Williams, unul dintre medicii implicati in cercetare.

Mai rau decat atat, datele arata ca problemele de sanatate se agraveaza, o data cu inaintarea in varsta, chiar daca, intre timp, femeile se casatoresc sau se implica intr-o relatie stabila.


Eforturile autoritatilor de a incuraja casnicia si a promova contraceptia in randul tinerilor, pentru a preveni sarcinile nedorite nu afecteaza cu nimic evolutia sanatatii femeilor care devin mame timpuriu.


"Aceste studiu ne poate ajuta sa ne reconsideram prioritatile" spune Dr. WillWendy Chavkin, un specialist care nu s-a implicat in stiudiul mentionat "In mod evident, promovarea mariajului nu este o solutie. Pentru a veni in sprijinul mamelor singure, autoritatile ar trebui sa le asigure mai multe faciolitati pentru copii".


La studiul demarat inca din anul 1979, au luat parte peste 3000 de mame singure si maritate. Toate femeile au nascut primul copil pana la varsta de 36 de ani si in jurul varstei de 40 de ani au fost supuse unor teste de sanatate. Testele au confirmat ca femeile maritate au o stare de sanatate mult mia buna decat cele nemaritate.

Printre alti factori care ar putea contribui la aceasta situatie se numara si un stil de viata nesanatos (cu fumat si consum de alcool in exces) adoptat de femeile care raman insarcinate de la varste fragede. Efectele acestui acestui stil de viata se resimt mult mai tarziu, o data cu inaintarea in varsta. Cercetatorii afirma astfel ca si contextul social se face vinovat pentru problemele cu care mamele singure se confrunta.


Cuvinte descriptive:

Te-ar mai putea interesa: