Migrenele: Cauze, simptome, tratament
Publicat Joi, 19 mai 2011, de catre Costina Constantinescu
Migrenele sunt extrem de neplacute si te impiedica sa iti desfasori normal activitatile de zi cu zi. Sunt reprezentate de dureri intense de cap, pe durate relativ lungi, de la 4 la 72 de ore.


Printre simptomele migrenelor se numara: cefaleea pulsatila pe o parte, cefaleea moderat-severa, accentuarea cefaleeu o data cu efortul fizic, greata, varsaturi, sensibilitate la lumina, mirosuri, zgomote.

Persoanele care sufera de migrene au senzatia de oboseala si se simt slabite dupa ce durerea de cap trece.

Migrenele sunt precedate de aura: tulburari vizuale, efecte vizuale luminoase intense, puncte negre, imagini distorsionate. Mai pot aparea furnicaturi, amorteli ale mainilor, fetei etc.

Migrenele pot insoti alte afectiuni, spre exemplu depresia si astmul bronsic, dar si in cazul unor boli grave: tumori, accidente vasculare, anevrisme cerebrale, infectii cerebrale etc.

Sunt predispuse la migrene persoanele care:

- au un istoric in familie, cu migrene la mai multe rude de sange;

- la cele care sufera de depresie, sindrom anxios depresiv, epilepsie, astm bronsic.

De asemenea, femeile sunt de trei ori mai predispuse la migrene fata de barbati.

Teste neurologice pentru excluderea altor cauze si boli, pentru diagnosticarea exacta a migrenelor: tomografia computerizata (injectarea unei substante de contrast pentru colorare si sunt facute o serie de radiografii), electroencefalograf (detecteaza disfunctiile activitatii creierului), punctia lombara (detecteaza infectia si determina nivelurile de celule sanguine albe, glucoza si proteine  in lichidul cefalorahidian), RMN-ul (imagini clare ale creierului folosind energia electromagnetica), MRA-ul (imagini ale vaselor de sange din creier si este folosit pentru a detecta anevrisme si alte anomalii vasculare).

Tratament migrena 

In cazul in care migrena nu dispare trebuie consultat  un specialist. De asemenea, poti apela la medicul de familie, medicul generalist, internist sau neurolog, care poate diagnostica si trata afectiunea.

Medicamentele recomandate de medici in cazul migrenelor sunt antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), precum: aspirina si ibuprofenul.

Se poate apela si la terapia nemedicamentoasa: comprese reci pe frunte, repaus in liniste, acupunctura etc. 

Este recomandat, in cazul in care ai suferit deseori migrene, sa eviti stresul, sa practici tehnici de relaxare, sa eviti pe cat posibil elementele responsabile de aparitia migrenelor, sa consultati un medic in cazul in care durerile sunt insotite de depresie, stari nervoase, insomnii etc.


Te-ar mai putea interesa: