Oboseala cronica la femei - cele mai comune cauze
Publicat Joi, 09 iunie 2011, de catre Andreea Nestian
Fiecare resimte oboseala, dar extenuarea (oboseala cronica) este mai mult. Pentru femei, exista diversi factori care afecteaza starea de spirit, starea de sananate si provoaca oboseala extrema. In acest caz, este bine sa ceri si parerea unui specialist, pentru ca daca este o cauza medicala va fi nevoie de tratament adecvat.


Probleme cu tiroida
Fie ca glanda tiroida este hiperactiva sau nu functioneaza la nivel optim, poate fi un factor care sa declanseze oboseala cronica.
Problemele tiroidiene sunt destul de frecvente la femei si de foarte multe ori nici macar nu sunt identificate.
In momentul in care sunt tratate aceste probleme dispare si oboseala.

Deficiente de vitamina D
Carenta de vitamina D a devenit o afectiune tot mai raspandita.
Vitamina D este esentiala in mentinerea nivelurilor normale de calciu si fosfor din sange si ajuta la prevenirea unor boli precum osteoporoza, boli de inima, cancer de san si diabet zaharat. Oboseala este si ea un simptom al lipsei acestei vitamine.

Boli de inima
Bolile de inima devin un pericol mai mare decat cancerul.
Oboseala acuta este unul dintre cele mai comune indicii ale unei afectiuni cardiace.
Exista teste simple, care pot verifica salubritatea inimii tale, efectuand inclusiv o verificare a tensiunii arteriale, o ecocardiografie si o electrocardiograma.

Apneea de somn (Sindromul de apnee in somn SAS)
Apneea de somn este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului si duce la aparitia sforaitului. Nivelul de grasime din organism poate favoriza aparitia acestei afectiuni, care te impiedica sa te odihnesti suficient.

Deficienta de fier
Fierul ajuta la oxigenarea sangelui din corp iar lipsa lui poate genera o stare predominanta de oboseala. Un test de sange poate determina daca nivelul de fier este optim. Deficienta de fier se poate trata cu suplimente si cu un regim alimentar adecvat.

Depresia
Oboseala si depresia sunt adese experimentate impreuna. O stare depresiva duce la lipsa somnului si pierderea poftei de mancare - ceea ce nu face decat sa accentueze oboseala.

Lipsa somnului
Sunt cazuri in care femeile pur si simplu nu se odihnesc suficient. O persoana obisnuita are nevoie, in medie, de 7-8 de somn pe noapte pentru a se reface. Un program bine stabilit poate ajuta la impunerea unui ritm de somn eficient. Acest lucru implica, in primul rand, respectarea orelor de culcare si trezire, in fiecare zi.


Te-ar mai putea interesa: