Persoanele slabe au un surplus de gene
Publicat Joi, 01 septembrie 2011, de catre R.I.
Persoanele care au mai multe copii ale anumitor gene sunt mult mai susceptibile sa nu ia in greutate, potrivit oameniilor de stiinta care descoperit o cauza genetica a acestei probleme.


Cercetatorii de la Imperial College din Londra si de la universitatea Lausanne, din Elvetia, au constatat ca o duplicare a unei parti a cromozomului 16 are o stransa legatura cu faptul ca unele persoane nu se pot ingrasa. 

In cercetarea anterioara au descoperit ca oamenii care au o copie lipsa a acestei gene au de 43 de ori mai multe sanse sa fie obezi.

"Aceasta este prima cauza genetica a personelor foarte slabe care a fost identificata", a declarat Philippe Froguel de la Imperial College de sanatate publica, care a condus studiul. "Este, de asemenea, primul exemplu a lipsei si duplicarii unei parti din genom care au efecte opuse.", a completat cercetatorul.

Philippe Froguel a spus ca unul dintre motivele pentru care aceasta ultima constatare a fost importanta este faptul ca arata daca un copil care nu se dezvolta bine in copilarie tine de genetica.

In mod normal, fiecare persoana are o copie a fiecarui cromozom de la fiecare parinte, oferindu-le doua copii ale fiecarei gene. Dar, uneori, sectiuni dintr-un cromozom poate fi duplicat sau sters, rezultand o "doza" anormala de gene, au explicat cercetatorii in studiul lor.

Dar, aproximativ unul din 2.000 de persoane, are o parte a cromozomului 16 duplicat, facand ca barbatii sa aiba de 23 de ori si femei de cinci ori mai multe sanse sa fie  subponderali.

Sa fii subponderal este definit ca avand un indice de masa corporala (IMC) mai mic de 18.5 kg. IMC reprezinta greutatea in kilograme impartita la inaltimea exprimata in metri la patrat. 

Echipa Froguel a examinat ADN-ul a mai mult de 95.000 de oameni pentru studiul lor. Cercetatorii au descoperit ca jumatate din toti copiii cu numarul de cromozomi dublat din studiu au fost, anterior, diagnosticati cu o "incapabilitate de crestere" - ceea ce inseamna ca rata lor de crestere in greutate este semnificativ mai mic decat in ​​mod normal.

Un sfert din persoanele cu un exces de material genetic a avut microcefalie, o afectiune in care capul si creierul sunt anormal de mici si care duc la probleme neurologice si scad speranta de viata.


Te-ar mai putea interesa: