Povestile femeilor care au ajuns in spatiu
Publicat Luni, 11 iulie 2011, de catre Costina Constantinescu
In 1963 a fost trimis in spatiu primul astronaut de sex feminin.


valentina Tereshkova, in varsta de 26 de ani, a fost selectata din 400 de candidate datorita experientei sale in parasutism.

A petrecut in spatiu, la bordul navetei Vostok 6, 71 de ore, mai mult timp decat toti astronautii americani de pana atunci, la un loc. A orbitat in jurul Pamantului de 48 de ori.

Tereshkova a inceput sa lucreze la 18 ani intr-o fabrica de textile. La 22 de ani a facut primul salt cu parasuta, iar de atunci a devenit pasionata de acest sport.

Naveta in care s-a aflat Tereshkova era condusa de un sistem automat de control, aceasta nepreluand niciodata controlul manual.

Dupa zborul sau istoric, Tereshkova a fost onorata cu distinctiile "Ordinul Lenin" si cea de erou al Uniunii Sovietice.

Prima femeie-astronaut din SUA care a ajuns in spatiu a fost Sally Ride, medicul de pe naveta spatiala Challenger STS-7.

Sally a aplicat la oferta de a pleca in spatiu... dintr-un ziar. A intrat in competitie cu 8.900 de persoane si a castigat! 

Astfel, pe 18 iunie 1983 si-a inceput calatoria pe naveta Challenger. A petrecut in spatiu aproximativ sase zile, ajungand inapoi pe Pamant pe 24 iunie.

Sally Ride este a treia femeie din lume care a ajuns in spatiu, dupa cele doua rusoaice: valentina Tereshkova (iunie 1963) si Svetlana Savitskaya (august 1982).

In iulie 1984, rusoaica Svetlana Savitskaya a devenit prima femeie care a mers in spatiu, intr-o misiune cu naveta Soyuz T-12. A mers in spatiu 3,58 ore.

Cu doi ani inainte, Savitskaya a fost a doua femeie din lume care a ajuns in spatiu, la 21 ani dupa valentina Tereshkova.

La numai cateva luni, in august 1984, Kathryn Sullivan devine prima femeie din SUA care merge in spatiu.

Prima femeie care repara un satelit si prima mama care ajunge in spatiu (august 1984) a fost Anna Fischer, sotia astronautului William Fischer.

Dezastru imediat dupa lansare

Pe 28 ianuarie 1986, Christa McAuliffe, prima femeie-profesor in spatiu, s-a aflat la bordul navetei Challeger, care s-a dezintegrat la numai 73 de secunde dupa lansare.

Toti cei sapte membri ai echipajului navetei au murit pe loc.

evenimentul tragic a fost urmarit la TV de oameni din intreaga lume.

In 1992, Mae Jamison devine prima femeie afro-americana care ajunge in spatiu.

Tot in 1992, in luna mai, Kathy Thornton a mers 21 de ore in spatiu, stabilind la acea vreme un record mondial. Abia in februarie 2007, o americanca de origine indiana, Sunita Williams, a reusit sa doboare recordul acesteia, mergand 29 de ore si 17 minute in spatiu. De asemenea, Sunita a calatorit fara intrerupere 195 de zile, cea mai lunga calatorie in spatiu, stabilind un nou record.

Dupa cateva luni, si recordul Sunitei de mers in spatiu a fost batut de americanca Peggy Whitson, care a parcurs 32 de ore si 36 de minute.

In 1995, Eileen Colllins devine prima femeie care a pilotat o misiune spatiala. Patru ani mai tarziu - iulie 1999 - devine prima femeie la comanda unei misiuni spatiale.

In 2005, revine la comanda navetei Discovery, pentru prima data dupa dezastrul navetei Columbia.

Naveta Columbia s-a dezintegrat la intrarea in atmosfera Pamantului, in  anul 2003. Toti membrii echipajului, dintre care si Kalpana Chawla (o femeie-astronaut de origine indiana) si Lauren Clark, au murit.

{gallery}femei_in_spatiu{/gallery}