Pregatirea copilului pentru scoala
Publicat Luni, 12 septembrie 2011, de catre R.I.
Prima zi de scoala a unui copil este un pas mare si infricosator! copilul tau, probabil, a vizitat deja scoala - dar va fi incontinuare nelinistit in prima zi, iar din acest motiv va trebui sa fii alaturi de el mai mult ca oricand. Desi prima lor zi ar putea fi peste cativa ani - poti incepe sa-ti pregatesti copilul pentru scoala in urmatoarele moduri.


Inceperea scoalii este interesant atat pentru parinti cat si pentru copil. Iata cum sa te asiguri ca vei avea succes in prima zi.

1. Fa un program de trezire, culcare si orele mesei din timp si nu ignora comportamentul inacceptabil. Seteaza limite clare si lauda un comportament bun.

2. Ajuta-ti copil sa fie obisnuit fara tine pe perioade scurte de timp, in cazul in care nu merge la gradinita deja.

3. Nu iti face griji ca nu stie alfabetul sau ca se incurca cand numara. Majoritatea copiilor sunt la fel. Este mult mai important faptul ca ei invata prin jocuri cu animalele, puzzle-uri, sa socializeze si sa isi faca prieteni.

4. Citeste-i o scurta poveste copilului tau in fiecare zi. Aceasta intareste constientizarea cuvantului tiparit. Incurajeaza competente lingvistice vorbind despre ceea ce fac si vad. De asemenea, canta-i cantece ritmate si joaca-te cu el jocuri de-a spionul si alte jocuri care sa-i stimuleze imaginatia.

5. Nu-ti presa copilul sa fie ca ceilalalti si nici nu-l compara cu alti copii de varsta lui. Si aminteste-ti ca este important pentru el sa aiba perioade de pauza.

6. copilului tau ii va fi mult mai usor sa faca fata noului mediul daca stapaneste abilitati-cheie precum imbracat si dezbracat, este capabil sa isi recunoasca numele intreg sau sa foloseasca toaleta singur. Practicarea lor la domiciliu il va ajuta sa se obisnuiasca sa se descurce singur.

7. Atunci cand vine ziua cea mare, asigura-te ca esti calma, relaxata si bine pregatita, chiar daca asta implica sa te trezesti cu o ora mai devreme. Asta inseamna ca ii vei putea oferi copilului tau atentie si liniste, care il vor ajuta sa ii creasca increderea in sine, de care va avea nevoie pentru acest pas foarte important.

8. Daca copilul tau nu este obisnuit cu personalul, asigura-te ca se vor cunoaste inainte. Prezinta-i copilului tau persoana care va avea grija de el pana vei veni tu sa-l iei de la scoala. Nu-ti duce copil la scoala si lasa acolo. 

9. Vorbeste pozitiv despre lucrurile bune care se va intampla acolo si practica orice aptitudini necesare. Nu fi ingrijorat de presiunea lucrurilor pe care trebuie sa le invete, profesorul il va lua incet.

10. Asigura-te ca ghiozdanului copilului tau este pregatit cu o noapte inainte si ca uniforma este in regula. Este nelinistitor pentru un copil sa intarzie in prima zi de scoala.


Te-ar mai putea interesa: