Progesteronul poate preveni nasterea prematura
Publicat Luni, 09 mai 2011, de catre Famme.ro
Hormonul progesteron poate preveni nasterea prematura in unele cazuri, reiese din doua studii efectuate de cercetatorii britanici.


Medicii au descoperit  ca progesteronul nu ajuta la prevenirea nasterii premature in cazul femeilor insarcinate cu gemeni sau tripleti,dar ca este foarte folositor in cazul femeilor cu un singur copil care au si un cervix scurt.

"Fenomenul nasterii inainte de termen este complex si probabil sunt multe cauze implicate, deci va trebui sa avem mai multe solutii", a declarat doctorul John Thorp, co-autor al studiului.

nasterea inainte de termen este definita ca nasterea care se petrece inaintea saptamanii a 37-a de sarcina. Cu cat copilul este nascut mai devreme,cu atat este mai probabil sa aiba probleme de sanatate sau de dezvoltare.

In primul studiu, cercetatorii au ales la intamplare 661 de femei carora li s-au facut injectii cu alfa-hidroxiprogesteron sau cu  un placebo incepand cu saptamana a 16-a de sarcina si pana in saptamana a 35-a.

Cercetatorii au descoperit ca efectul nu a fost eficient pentru a preveni nasterea inainte de termen. In 41.5% dintre cazurile in care li s-a injectat progesteron fetii au murit inainte de saptamana a 35-a fata de 37.3% de decese in situatia in care s-a folosit placebo, existand efecte adverse in 20% din cazurile in care s-au administrat progesteron si 18% din cazurile in care s-au administrat placebo.

In cel de-al doilea studiu, cercetatorii au comparat folosirea progesteronului vaginal cu o substanta placebo in cazul femeilor cu un cervix scurt. Acesta se formeaza de obicei in perioada de inceput a sarcinii potrivit doctorului Robert Welch, presedinte al St. John's Providence Hospital, Michigan. expertii nu sunt siguri ce provoaca dezvoltarea unui cervix scurt, dar nu este ceva ce poate fi prezis dinainte.

Pentru acest studiu, cercetatorii britanici au masurat lungimea cervicala a peste 25 000 de femei insarcinate. Au descoperit 413(1.7%) cu cervixul scurt. Din acest grup ei au ales la intamplare 250 de femei pentru a primi, fie 200 ml de progesteron vaginal administrat in fiecare noapte, fie un placebo.

La aceste femei, cercetatorii au descoperit un beneficiu semnificativ in cazul terapiei cu progesteron, existand nasteri premature in cazul a 19.2% dintre femei fata de 34.4% dintre acelea cu placebo.

Cat despre motivul pentru care un studiu a dat roade in timp ce celalalt nu a avut nici un rezultat, Thorp afirma ca este posibil sa existe numeroase cauze care duc la nasterea prematura si deci si numeroase modalitati de a preveni nasterea inainte de termen. Alte motive ar putea consta in faptul ca un studiu a folosit progesteron injectabil in timp ce in celalalt caz a fost administrat vaginal sau ca in cazul gemenilor doza de progesteron ar fi trebui sa fie mai mare.

Ana Maria Vasilescu

sursa femina.ro


Te-ar mai putea interesa: