Seful ideal: barbat sau femeie?
Publicat Luni, 09 mai 2011, de catre
Cand ne angajam la un nou loc de munca ne intrebam daca seful nostru este femeie sau barbat. Are vreo importanta sexul? Cum se comporta un sef barbat sau unul femeie si care sunt atuu-rile care fac dintr-un sef (indiferent de sex) un sef bun?


Desi din ce in ce mai multe dintre noi ravnim pentru un post de conducere, in general, se prefera sefii barbati pentru ca sunt mai buni pe posturi de conducere, reactioneaza mai rapid si se gandesc mai mult decat femeile la modalitatile de a obtine profit, aumandu-si mult mai multe riscuri.


Partea interesanta este ca suntem judecate mai des dupa modul in care ne imbracam, decat dupa ceea ce avem de spus. Si in plus, trebuie sa facem de doua ori mai multe eforturi pentru a demonstra ca suntem competente.


Cand este vorba de urmarirea unui plan si imbunatatirea acestuia ne descurajam atunci cand vedem ca am gresit din simplul motiv ca nu acceptam criticile la fel de usor ca barbatii, insa suntem mai bune decat barbatii in repartizarea sarcinilor pentru ca stim ce pregatire are fiecare, ce i-ar placea sa faca, si cunoastem fiecare membru al echipei.

 

Unul dintre defecte ar fi ca suntem tentate sa nu lasam pe altii sa faca nimic in speranta ca le vom face noi mai bine si pentru ca avem impresia ca e pierdere de timp sa explici fiecaruia cum sa indeplineasca o sarcina.

 

Cat despre atmosfera creata de o femeie la locul de munca si despre relatiile ei cu subalternii in general barbatii nu sunt deranjati sa fie condusi de alti barbati, insa despre femeia-sef au unele dubii. Cu toate acestea, o sefa este contestata mai mult de femei decat de barbati.


In cazul barbatilor, situatia este cu totul alta: in momentul angajarii incearca sa arate ca stiu mult mai putine lucruri fata de sefii lor, pentru a nu parea o amenintare pentru acestia, reactioneaza mult mai repede in situatii limita si se gandesc cum sa faca profit mare.


Desi nu exista diferente semnificative in relatiile cu angajatii, femeile analizeaza rezultatele activitatii acestora in mai mica masura decat barbatii insa, le cere  mai des rapoarte de activitate.

 

Plusuri si minusuri avem cu totii, indiferent daca suntem femei sau barbati, sefi sau angajati. Important este sa ne cunoastem calitatile si defectele si sa ne folosim de ele pentru a castiga respectul celor de langa noi.

 

Ana Maria Vasilescu