Ti se poate intampla si tie: Depresia prenatala
Publicat Vineri, 05 august 2011, de catre Costina Constantinescu
femeile insarcinate sufera modificari psihice si fiziologice majore pe parcursul celor noua luni de graviditate. Astfel pot aparea variatii emotionale, cum ar fi depresia. 


Kilogramele in plus, sarcinile grele, lipsa de odihna, cumulate cu stresul cotidian au tendinta de a da peste cap femeile insarcinate.

De aceea, acestea au nevoie de sustinere pe toata perioada sarcinii.

Unele femei ajung sa isi perceapa trupul ca fiind gras, deformat, nu se mai regasesc, isi fac fel si fel de ganduri ca nu vor fi mame bune, ca nu isi vor ingriji bebelusul cum trebuie sau se tem extrem de mult de nastere, de durere.

Sotul trebuie sa isi sprijine constant sotia, trebuie sa fie alaturi de ea atat fzic, cat si sufleteste. Este bine sa o alinte, sa ii spuna ca este frumoasa, ca ii sta bine insarcinata, mai ales atunci cand o vede trista din cauza schimbarilor corporale.

Viitorul tatic ar trebui sa isi insoteasca sotia la fiecare control de rutina, la ecografia in care afla sexul bebelusului, trebuie sa se bucure alaturi de ea.

Atmosfera de acasa trebuie sa fie una linistita, in care sosirea noului membu al familei este un mare motiv de bucurie.

Viitoarea mamica nu trebuie lasata singura perioade lungi de timp sau ignorata atunci cand este trista sau incepe sa planga din senin.

Viitoarele mamici ar trebui sa nu se sfiasca sa ceara ajutorul unui specialist. Acestea joaca un rol foarte important in a ajuta combatarea depresiei pre sau post natale.

Revista British Medical a publicat un articol in care cercetatorii au dezvaluit ca depresia din timpul nasterii ar putea avea efecte negative asupra mediului uterin si asupra copilului ce urmeaza sa se nasca, iar stabilirea unui tratament ar putea fi importanta atat pentru mama, cat si pentru copil si familie.

Intr-un studiu publicat in Jurnalul International de Obstetrica si Ginecologie (BJOG), oamenii de stiinta au analizat cazurile a 11.098 de femei care au nascut in 1991 si 1992 si au descoperit ca depresia prenatala suce la crestere riscului aparitiei problemelor comportamentale sau cognitive cu mai mult de o treime, riscul devenind mai mare cu pana la 50% daca depresia continua si dupa nastere.

Astfel s-a aratat ca depresia prenatala are un impact negativ asupra dezvoltarii cognitive a copilului.

Un studiu realizat de Kaiser Permanente, prima cercetare integrata asupra depresiei materne, arata ca mai mult de una din zece femei sufera de depresie la un moment dat in timpul celor noua luni inainte de a deveni mame.


Te-ar mai putea interesa: