Totul despre bonsai
Publicat Luni, 09 mai 2011, de catre Andreea Nestian
Copacii-jucarii saditi in pamant sau in ghivece nu sunt specii anumite, ci doar formele pitice ale unor arbori care, in mod obisnuit, ating dimensiuni impresionante. Aspectul lor de puieti este inselatoare, pentru ca, de cele mai multe ori, au nenumarati ani in spate.


Secretul gradinarilor japonezi a fost divulgat: semintele copacilor falnici au fost sadite in ghivece foarte mici, cu putin pamant. Pe masura cresterii, planta este mutate de fiecare data in ghivece numai cu putin mai mari. Pentru a aduna coroana, gradinarii leaga ramurile intre ele sau in forma de serpi incolaciti si le lasa sa creasca astfel.

 

Impiedicati de a-si intinde radacinile, prost hraniti, fara a putea sa isi rasfire ramurile, arborii ating dupa 100-150 de ani inaltimea de 50-60 de centimetri si grosimea cat incheietura mainii, cel mult.

 

Cei mai docili arbori transformati in bonsai s-au dovedit a fi pinii, chiparosii, stejarii asiatici si ienuparii orientali. Este nevoie de o rabdare de fier, mai ales ca abia dupa 15-30 de ani se stabilizeaza statura si infatisarea unor forme originale si atat de pretuite.

sursa: femina.ro  


Te-ar mai putea interesa: