Trei femei castiga Premiul Nobel pentru Pace in 2011
Publicat Vineri, 07 octombrie 2011, de catre Famme.ro
Comitetul Nobel a anuntat ca Premiul pentru Pace de anul acesta va fi acordat presedintelui Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf (stanga), activistei africane Leymah Roberta Gbowee (centru) si activistei yemenite Tawakul Karman(dreapta), pentru lupta lor nonviolenta pentru siguranta femeilor si pentru drepturile femeilor de a participa la eforturile de construire a pacii, a anuntat Comitetul Nobel.  


"Cele trei laureate sunt recompensate pentru eforturile nonviolente in favoarea sigurantei femeilor si drepturilor acestora de a participa la procesele de pace", a declarat presedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland, relateaza mediaFAX.

Presedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, este prima femeie aleasa sef de stat pe continentul african. Sosita la putere dupa 14 ani de razboi civil, Johnson Sirleaf, in varsta de 72 de ani, este un "simbol al noii Africi". Atribuirea Nobelului lui Johnson Sirleaf are loc cu patru zile inaintea unui scrutin prezidential in care aceasta femeie angajata in reconstructia tarii candideaza pentru un al doilea mandat.

Liberiana Leymah Gbowee este o activista pacifista care a contribuit la eforturile de pace din tara sa, fiind supranumita "razboinica pentru pace". Gbowee este la originea mai multor initiative pentru pace, indemnand femeile sa se roage pentru pacea globala, indiferent de religie.

Tawakel Karman, din Yemen, este o activista pentru drepturile omului, jurnalista si politician. Ea este membra a miscarii Al-Islah si se afla la conducerea organizatiei Jurnaliste fara Lanturi, pe care a creat-o in 2005.


Cuvinte descriptive:

Te-ar mai putea interesa: