Violenta in familie
Publicat Luni, 06 iunie 2011, de catre Costina Constantinescu
 Societatea romaneasca tinde sa se orienteze catre un model patriarhal in ceea ce priveste viata de familie, care genereaza de cele mai multe ori comportamente si practici discriminatorii.  


 

De regula, se spune ca "barbatul e superior" intr-o casnicie. 

Unele persoane inteleg gresit aceasta formulare, avand impresia ca barbatul, ca atare, poate manipula, intimida femeia de langa el, detine controlul complet asupra banilor, iar in cel mai rau caz o poate izola si savarsi abuzuri asupra ei.

Statistici

Un studiu al Inspectoratului General al Politiei Romane arata ca jumatate dintre romani considera ca violenta fizica in familie este ceva normal. Astfel, in 2010, numarul total al cazurilor de acest gen a crescut cu 26% fata de 2009.

In primele trei luni ale lui 2011, peste 1.400 de cazuri de violenta in familie au fost denuntate.

In Romania, una din trei femei a declarat ca a fost abuzata fizic sau verbal de catre partenerul de viata.

Cum este definita violenta in familie

In Romania, conform Legii nr. 217/2003, violenta in familie este definita ca fiind "orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru al familiei impotriva altui membru al aceleiasi familii, care povoaca o suferinta fizica, psihica,sexuala sau un prejudiciu material".

Constituie, de asemenea, violenta in familie impiedicarea femeii de a-si exercita drepturile si libertatile fundamentale.

Actiunile care insotesc violenta sunt: intimidarea si manipularea, izolarea si sechestrarea, controlul asupra banilor si abuzuri asupra copiilor.

Consecintele violentei in familie

Cresterea copiilor este grav afectata. copiii care cresc intr-o familie cu probleme in acest sens au tendinta de a fi, la randul lor, violenti.

Cercetarile arata ca trauma acestora are consecinte mai profunde fata de cazul copiilor care sunt victime directe ale abuzurilor si neglijarii din partea parintilor.

O femeie care este victima a violentei sotului nu poate asigura complet ingrijirile de baza ale copilului, spre exemplu: alimentatie, igiena, sanatate fizica, haine.

Cauze

In Romania, principalele cauze care duc la violenta in familie sunt: consumul de alcool, saracia si problemele cauzate de aceasta, neacceptarea faptului ca o persoana are dreptul la viata personala sau ca poate face greseli, obtinerea de avantaje cu pretul umilirii si subjugarii femeii.

Statisticile IGPR arata, de asemenea, ca numai o treime dintre victimele agresiunii domestice are curajul si posibilitatea sa se adreseze autoritatilor, in mare parte din cauza factorilor economici care leaga femeile financiar de agresor.